Eicelbank is gestart met werving van donoren

Vanaf maandag 2 april 2012 is de wervingscampagne van de eerste eicelbank van Nederland van start gegaan. Gezonde vrouwen die voldoende eicellen hebben, kunnen mogelijk een eiceldonor worden. Alhoewel deze donatie voor ons land nieuw is, zijn er in andere landen om ons heen al eicelbanken. Vrouwen krijgen voor een eiceldonatie ongeveer 900 euro. Het feit dat er betaald wordt voor een eicel is een heet hangijzer. Aan de ene kant is het logisch dat er een vergoeding wordt gegeven, maar als het om dit soort fikse bedragen gaat kun je je wellicht afvragen om welke reden mensen gaan doneren. Willen ze andere vrouwen helpen of kunnen ze het geld gewoon heel erg goed gebruiken?

Voor wie?
Vrouwen die niet zwanger kunnen worden omdat er iets mis is met de eicellen, kunnen voor een eiceldonatie in aanmerking komen als zij jonger zijn dan 46 jaar. Inmiddels staan er al vrouwen op de wachtlijst voor een eicel. Alhoewel de werving van eiceldonoren van start is gegaan, zal de eerste bevruchting via de eicelbank nog op zich laten wachten. Vermoedelijk vindt de eerste plaatsing van een gedoneerde eicel plaats in het voorjaar van 2013.

De eicelbank is gevestigd in het UMC Utrecht.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Patiëntenvereniging Freya

Een kindje krijgen is helemaal niet zo vanzelfsprekend als sommige mensen denken. Als je in …