Dertien rennende hertjes

Is het echt, of toch niet? In het begin van Dertien rennende hertjes ziet Maantje hoe er dertien hertjes uit een lichtblauwe vaas komen rennen. Blauwe hertjes. Ze rennen een rondje en praten tegen Maantje, ze noemen haar hertogin. En dan verdwijnen de hertjes weer in een foto van een blauwe zee. Maantje is stomverbaasd en diep gelukkig. Ze wil het liefst met iedereen praten, maar haar broer Raf houdt haar tegen. Hij heeft het ook een keer meegemaakt, hij heeft er over gepraat en zijn dier is nooit meer teruggekomen. Maantje hoopt en hoopt dat de hertjes weer terugkomen, dat gebeurt wel, maar heel zelden. Broer Raf heeft een nogal explosief karakter, hij is snel boos op alles en iedereen. Maar nu Maantje haar hertjes heeft gezien, is er iets belangrijk dat Raf en Maantje delen. Als blijkt dat Maantje en Raf een broertje of zusje krijgen, zijn de geheimzinnige dieren hard nodig. Waarschijnlijk is het ook de laatste keer dat ze zich laten zien …

Recensie
Dertien rennende hertjes
gaat over de bijzondere band tussen Maantje en haar broer Raf. Het gaat over bijzondere ervaringen in je leven die je maar eenmaal meemaakt. En over de teleurstelling die je voelt als je je realiseert dat het de enige of laatste keer was. Het boek gaat over de smalle grens tussen droom en werkelijkheid. Over het leren omgaan met nieuwe situaties.

Dertien rennende hertjes
is een bijzonder boek, en dan niet alleen qua inhoud. De schrijfstijl is uitnodigend, de zinnetjes zijn kort. Toch is het boek niet echt geschikt voor beginnende lezers, de letters zijn klein en de woorden zijn soms wat moeilijk. Het verhaal is heel poëtisch geschreven, met mooie zinnen en woorden en meer geschikt voor wat oudere kinderen vanaf 8 jaar of 9 jaar. Door de vele mooie illustraties van Mattias de Leeuw in full color is het heel uitnodigend voor kinderen die niet zo van lezen houden. Op elke pagina staan illustraties en deze zijn soms bijna belangrijker dan het verhaal.

Al is het verhaal voor beginnende lezers wat ingewikkeld en zwaar, onze dochter van 6 jaar (die al goed leest) voelde zich erg aangetrokken tot dit boek en heeft het in razend tempo uitgelezen. Ze bleef lezen. Alles wat wij volwassenen er uit halen, heeft zij ongetwijfeld (nog) gemist, maar ze vond het wel een mooi boek en dat is waar het immers om gaat!

Dertien rennende hertjes – Edward van de Vendel
kinderboek, hardcover, 160 pagina’s, Eenhoorn
Bestel dit boek hier>>


Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share