Het Gruffalo geluidenboek

gruffaloWat zijn dat voor geluiden in het donkere bos? Hoor je de muis giechelen en de slang sissen? En wie gromt daar zo? Toch niet …… de Gruffalo?!

‘Een boek met geluiden dat is leuk’, is de eerste reactie van mijn zoon als hij het Gruffalo geluidenboek ziet. En laat dat nou ook mijn gedachte zijn geweest toen ik dit boek zag liggen. Een prentenboek is sowieso al leuk om samen met mijn kind(eren) te lezen, en als we het verhaal dan nog echter kunnen maken door er geluiden aan toe te voegen wordt het nog leuker!

De Gruffalo is een figuur die al wel vaker voorbij heb zien komen in de boekenwinkels, maar ik heb er nog iets van gelezen. Na wat research blijkt dat de Gruffalo het succesnummer van de auteurs ‘Julia Donaldson en Axel Scheffler’ is. Ze bedachten de Gruffalo in 1999 en de boeken worden wereldwijd verkocht. In 2009 heeft de VPRO zelfs een tv serie van de Gruffalo uitgezonden.Image00002

Recensie:

Dit prentenboek krijgt van mij meteen al een voldoende voor uitstraling. Het boek ziet er namelijk erg leuk en voor kinderen aantrekkelijk uit. Er is gebruik gemaakt van vrolijke kleuren en heeft een stevige kaft. Ook de pagina`s zijn van stevig papier wat voor dreumesen en peuters een must is. Het verhaal gaat over een muis die op pad is in het bos. Onderweg komt hij verschillende dieren tegen.

Als eerste loopt hij Vos tegen het lijf. Die nodigt hem uit voor een etentje. Muis schrikt Vos af door te zeggen dat hij al is uitgenodigd door de Gruffalo die grote slagtanden en vlijmscherpe klauwen heeft. En trouwens ook erg van geroosterde vos houdt. De vos schrikt zich een hoedje en gaat er snel vandoor. Op deze manier weet de muis ook nog een uil en een slang van zich af te schudden. De muis vindt het erg grappig dat ze zo makkelijk geloven dat de Gruffalo echt bestaat. Lachend loopt muis verder totdat hij tegen een beest met vlijmscherpe klauwen, knarsende kaken en oranje ogen tegen komt. Het is….de Gruffalo. Hoe zou dat aflopen?

Image00001Tijdens het verhaal staan her en der de plaatjes die je ook bij de geluiden ziet. Ze passen goed in het verhaal. Als we lezen dat muisje door het bos loopt drukken we op het knopje met voetstappen. Als de vos schrikt van het verhaal van muis over de Gruffalo gebruiken we de knop met de kikker die een schrik geluid maakt. Geen idee waarom daar een kikker voor gebruikt is, maar ik merk niet dat mijn zoon dat raar vindt.

Zo passen alle geluiden leuk in het verhaal. Alleen de eekhoorn met als geluid belletjes kan ik niet helemaal plaatsen in het verhaal. Maar dat mag de pret niet drukken. Zowel mijn dochter van anderhalf jaar als haar broer van 4 jaar vinden dit boek erg leuk. Voor haar is het verhaal natuurlijk nog niet te volgen, maar ze vindt de geluidjes die uit het boek geven erg grappig. Achterin het boek staan nog 2 opdrachten die voor een 4-jarige goed en leuk om te doen zijn.

Wat mij betreft is het Gruffalo geluidenboek een aanwinst voor je boekenkast. Een leuk verhaal, wat overigens goed afloopt en geschikt voor zowel jongens al meisjes. De illustraties zijn mooi gemaakt en doordat het verhaal in rijmvorm is geschreven, leest het makkelijk en vlot voor. De geluiden die erbij horen brengen het verhaal echt tot leven.

Het Gruffalo geluidenboek – Julia Donaldson, Axel Scheffler
prenten/geluidenboek, hardcover, 26 pagaina`s, Lemniscaat Rotterdam
Bestel dit boek hier >>>>

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Vol met wol

Soms worden er hele leuke prentenboeken uitgegeven. Vaak zelfs. En een enkele keer springt er …