Eerste Hulp Bij Oorpijn

Oorpijn… Als ouder ontkom je er niet aan en zal je ongetwijfeld al één of meerdere keren een kind in huis hebben gehad met deze klacht. Als moeder kun je jezelf behoorlijk rot voelen, omdat je zo graag de pijn van je kind wegneemt, maar dit niet altijd lukt. In deze blog zal ik de oorzaak van oorpijn beschrijven en aangeven wat je als ouder zelf kunt doen. Maar ook wanneer een bezoekje aan de huisarts raadzaam is.

Oorpijn
In de meeste gevallen is oorpijn een gevolg van een oorontsteking. Bij kinderen is meestal het middenoor ontstoken en gaat het dus om een middenoorontsteking. De medische benaming hiervoor is otitis media acuta (afgekort OMA). Vaak is je kind voorafgaand van een oorontsteking verkouden.
Een middenoorontsteking ontstaat plotseling en kenmerkend is daarom ook vaak de plotseling opkomende oorpijn. Je kind heeft (hoge) koorts en voelt zich meestal ook echt ziek. In sommige gevallen krijgt een kind last van een loopoor. Dit komt doordat de druk op het trommelvlies zo groot is geworden door het daarachter ophopende pus dat er een scheurtje ontstaat in het trommelvlies. Hierdoor sijpelt het ontstekingsvocht door naar buiten. Dit is vaak te herkennen aan lichtgele vlekken op bijvoorbeeld het hoofdkussen. Het pus heeft vaak een onaangename geur. Een enkele keer kan er een klein beetje bloed mee komen, maar dit is niet ernstig. Een loopoor kan geen kwaad en meestal is je kind dan ook snel van de pijnklachten af omdat de druk van het trommelvlies af is.

Symptomen
– Oorpijn aan het aangedane oor (baby’s grijpen vaak naar het oor)
– Minder goed kunnen horen met het aangedane oor
– Koorts
– Oorsuizen
– Prikkelbaarheid
– Nachtelijke onrust
– Gebrek aan eetlust, maar ook klachten als diarree, buikpijn en braken kunnen voorkomen.

Wat kan ik zelf doen?
In principe is het beste wat je kunt doen je kind pijnstilling (paracetamol) geven. Hierdoor vermindert de oorpijn, zakt de koorts en voelen ze zich vaak beter. Uiteraard is bij koorts drinken erg belangrijk en vaak heeft je kind met paracetamol op ook meer zin in drinken. Verder is het gebruik van een neusspray op basis van xylometazoline (bv. Otrivin) raadzaam. Dit vermindert de zwelling van het neusslijmvlies en van de buis van Eustachius. Het middenoor wordt namelijk verbonden met de neus via de buis van Eustachius. Het is belangrijk dat deze buis open blijft, zodat het vocht van de infectie weg kan vloeien. Hierdoor zullen de pijnklachten aan het oor ook eerder verminderen.

Wanneer naar de huisarts?
Wanneer een kind jonger dan twee jaar oorpijn heeft moet je contact opnemen met de huisarts. Vaak doen ze er niet meteen iets aan, maar vanwege de jonge leeftijd is het wel belangrijk om dit in de gaten te houden.
Bij kinderen vanaf twee jaar kun je het eerst drie tot vier dagen aankijken met gebruik van bovenstaande adviezen. Wanneer na deze periode de klachten nog steeds bestaan is het verstandig even contact op te nemen met een arts. Hoge koorts is ook een reden om een bezoekje aan de dokter te brengen. Bij kinderen wordt een temperatuur boven de 40°C aangehouden als hoge koorts. Bij dit soort temperaturen is het ook van belang in de eerste drie dagen een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Oorpijn en zwembaden
Een veelgehoord probleem, je kind heeft gezwommen en heeft daaropvolgend een oorontsteking. Een heel vervelend probleem, waardoor je het liefst het zwembad gaat mijden. Dit is echter niet altijd mogelijk, denk bijvoorbeeld aan de zwemles. Zelf had mijn dochter in de eerste jaren van haar leven ook standaard een oorontsteking na een bezoekje aan het zwembad. De oorzaak is de hoge temperatuur in de (subtropische) zwembaden. Bacteriën voelen zich prima in de vochtige en warme ruimte, waardoor een oorontsteking op de loer ligt. Het gebruik van oordoppen wordt veelal als oplossing gezien voor dit probleem, maar dat is schijn. De combinatie van chloorverbindingen en bacteriën in het water kunnen de slijmvliezen van mond en neus irriteren en via de buis van Eustachius een oorinfectie veroorzaken.

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Met de tweeling in Frankrijk – verslag [deel 2]

We hebben een paar heerlijke, zonnige dagen gehad op camping Aux Rives du Soleil, beaucoup …