Ouders nemen meer tijd voor elkaar als kinderen het huis uitgaan

De scholen zijn weer begonnen en dit betekent dat veel studerende kinderen het ouderlijk huis verlaten. De meeste ouders moeten wel even wennen als het huis ineens een stuk stiller is.

back-to-schoolUit onderzoek van ActiePagina.nl* blijkt dat ruim een derde (34%) van de Nederlandse kinderen uit huis gaan om een HBO/WO of MBO studie te volgen. Samenwonen is een andere populaire reden om uit huis te gaan (27.3%). Ruim een kwart (26.3%) van de ouders geeft aan dat hun kinderen eraan toe zijn om op eigen benen te staan.

Ouders hebben niet veel tijd nodig om hieraan te wennen. De slaapkamer van het kind wordt massaal verbouwd in een logeerkamer (26.7%), hobbykamer (18.6%) of werkruimte (7.1%). Ook reizen staat hoog op de prioriteitenlijst; een vijfde van de ouders gaat lekker met vakantie. Opvallend is dat bijna een op de zes (15.2%) aangeeft weer vaker intiem te zijn met de partner. Er blijft meer tijd over voor elkaar.

Vaders vrijgeviger dan moeders

Uitwonende kinderen blijken voor ouders geen goedkope onderneming te zijn. Een derde (30.5%) van de ouders besteedt gemiddeld tussen €51,- en €150,- per maand. Een leuk feit is dat moeders de poot vaker stijf houden dan vaders als het op geld geven aankomt.

geld-foto

Bijna alle vaders (90.6%) geven een vast bedrag, betalen mee aan de vaste lasten of geven onverwacht een extra bijdrage. Denk aan kleedgeld of een extra zakcentje voor de vakantie. Dit in vergelijking met maar de helft van de moeders (56%). Ruim een kwart (27,4%) van de moeders zegt dat het kind oud en wijs genoeg is en geen financiële hulp meer nodig heeft.

Zowel vaders als moeders geven aan dat het huis een stuk rustiger is door het vertrek van hun kinderen (64.7%). Waarbij mannen echter met name de positieve kanten hiervan zien, zoals minder rekening houden met de kinderen (39.1%) of meer geld voor zichzelf overhouden (30.3%), missen veel moeders vooral het dagelijkse contact met hun kind (28%).

*Dit onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 1.000 Nederlanders door Panelwizard, augustus 2014, in opdracht van ActiePagina.nl, de marktplaats voor slimmer winkelen.

About TM Archief

karina@eenstreepjevoor.nl'
In deze rubriek staan commerciële artikelen die al langer dan een jaar geleden zijn geplaatst en winacties die zijn afgelopen. Zo voorkomen we dat de informatie niet meer klopt / niet meer relevant is en is het duidelijk dat aanbiedingen en links niet meer actueel zijn.

Check Also

Kosten kinderkamer

Ben jij van plan om binnenkort de slaapkamer van je zoon of dochter te verbouwen …