Toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose is een infectieziekte die bij de meeste mensen een onschuldig verloop heeft. Wat griepachtige verschijnselen zoals koorts en opgezette lymfeklieren. De meeste mensen die deze infectieziekte doormaken, merken er niets van. Mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er wel erg ziek van worden.

Miskraam
Gevaarlijk is de ziekte wanneer je zwanger bent. Ook al merk je er zelf misschien weinig van, voor je ongeboren kindje is er een groot risico. Het kan leiden tot aangeboren afwijkingen (met name oogafwijkingen) en je kunt er ook een miskraam of doodgeboorte door krijgen.

Toxoplasma gondii parasiet
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door “Toxoplasma gondii”, een parasiet die zich met name bij katten goed kan vermenigvuldigen. Besmetting vindt daardoor vaak plaats via kattenpoep. Dit kan zijn doordat je een kattenbak verschoont, maar ook tuinieren geeft een risico en de parasiet kan ook op eten zitten.

Kattenziekte
Doordat besmetting vaak plaatsvindt via kattenontlasting wordt toxoplasmose ook wel “kattenziekte” genoemd.

Risico
Het risico dat een besmetting leidt tot problemen bij een zwangerschap is vooral wanneer je voor de eerste keer besmet raakt. Wanneer je de infectie al doorgemaakt hebt, ben je in de meeste gevallen immuun.

Voorkomen
Screenshot 2014-07-28 at 20.00.20Een infectie met de Toxoplasma gondii parasiet is te voorkomen. Richtlijnen hiervoor zijn:

  • Geen kattenbakken verschonen, met name wanneer er jonge katten in gepoept hebben
  • Zandbakken mijden (ook daar poepen katten graag in)
  • Oppassen met tuinieren (wanneer je toch in de tuin wilt werken, doe dan in ieder geval tuinhandschoenen aan)
  • Geen rauw vlees eten en ook geen vlees wat onvoldoende verhit is (let dus ook op wanneer je barbecuet)
  • Geen ongewassen groenten en fruit eten

Zwanger worden
Ook wanneer je zwanger wilt worden, is het verstandig om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Het duurt namelijk 10-23 dagen voor je zelf ziek wordt nadat je besmet bent met de toxoplasmose parasiet. Dat betekent dat bijvoorbeeld de kattenbak verschonen wanneer je graag zwanger wilt worden al een risico met zich meebrengt. Het risico is klein, maar wanneer er een infectie optreedt kan die juist in het begin van een zwangerschap schadelijk zijn.

Testen
Het is in Nederland niet gebruikelijk om te testen op de aanwezigheid van antistoffen die kunnen aantonen dat je de toxoplasmose infectie al hebt doorgemaakt. Alleen bij beroepen met een verhoogd risico wordt een bloedtest geadviseerd, verder wordt vertrouwd op goede voorlichting die de infectie kan voorkomen.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share