Vrij spelen belangrijk voor kind

Spelen is belangrijk voor een kind. Het is belangrijk voor de ontwikkeling, de groei en het contact leggen met de wereld om hen heen. Tegenwoordig wordt het spelen dat de kinderen doen altijd gesteld met een doel. In de groepen 1 en 2 van de basisscholen wordt het spelen gekoppeld aan taal en rekenen, zodat ze spelenderwijs leren om met deze onderdelen om te gaan. Dit is op zich een goed idee, alleen zijn de kinderen in deze leeftijdscategorie hier nog niet klaar voor. Volgens Louise Berkhout moeten de kinderen meer en onbekommerd kunnen spelen, zonder dat leerkrachten hier een doel bij stellen. Scholen hebben volgens Berkhout namelijk steeds minder oog voor ‘vrij spel’.

Louise Berkhout is een orthopedagoge die dit onderzoek uitgevoerd heeft. Zij zal 4 juli op basis van dit onderzoek promoveren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vindt dat het spelen in deze groepen nog niet zo erg gericht moet zijn op het verrijken van de kennis. Zeker niet als dit wordt opgedrongen. Het leren komt vanzelf wel, ook als ze vrij spelen, wat erg belangrijk voor ze is. „Kinderen moeten minstens een paar uur per dag vrij kunnen spelen.” Aldus Berkhout.

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …