Hoe kies ik een basisschool?

Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Immers zal je kind een lange periode op deze plek doorbrengen en dus moet de school passen bij jouw kind en moet het aansluiten bij de ideeën die je als ouder hebt. De dichtstbijzijnde school lijkt wellicht een voor de hand liggende keuze omdat het erg praktisch is, maar je doet er goed aan om verder te kijken dan alleen het praktische aspect. Om je op weg te helpen vind je in dit artikel een aantal tips om straks een bewuste keuze te kunnen maken.

Vroeg beginnen
Eén van de belangrijkste dingen is dat je op tijd begint met rondkijken. Terwijl je kind zich nog in de peuterfase bevindt, zul je als ouder toch al moeten denken aan de basisschool. Uiteraard verschilt het per school en regio wanneer je jouw kind moet inschrijven, maar houdt rekening met de leeftijd van circa 2,5 jaar. Als je langer wacht loop je het risico dat juist die leuke school die je voor je kind hebt uitgekozen, al vol blijkt te zitten.

Hoe kies ik een school?
Omdat je hoogstwaarschijnlijk geen puf hebt om alle scholen in de buurt te bezoeken, is het handig van te voren een screening te doen. Daarvoor is internet een handig hulpmiddel, want de meeste scholen hebben de schoolgids wel online staan. Sla die er eens op na en let daarbij op dingen als geloof en pesten. Hoe gaat de school met deze zaken om? Openbare scholen besteden tegenwoordig ook wel aandacht aan de verschillende geloven. Christelijke scholen zijn niet altijd meer zo streng met het geloof bezig als vroeger. De dag beginnen en eindigen met een gebed is niet altijd meer standaard bij deze scholen. Belangrijke punten om te weten. Na het doornemen van de schoolgidsen heb je ongetwijfeld een lijstje met afvallers en een lijstje met scholen die wel in aanmerking komen. Nu is het tijd om verder te gaan met het lijstje met mogelijke kanshebbers.

Neem een kijkje
Veel basisscholen organiseren open dagen, die vaak in de lokale kranten duidelijk worden aangekondigd. Maar ook is er vaak wel de mogelijkheid om een afspraak te maken om een keer langs te komen. Vaak vind je die informatie ook al wel op de website van de school. Ga naar een open dag of maak een afspraak om een kijkje te nemen en neem vooral je zoon of dochter mee. Immers gaat het om hem of haar en vaak vinden scholen het ook wel zo fijn als je jouw kind meebrengt. Bovendien geeft het jou als ouder een mooie gelegenheid om te kijken hoe er om wordt gegaan met kinderen. Tijdens zo’n bezoek proef je de sfeer in de school en geef vooral ook je ogen goed de kost. Wanneer je de kleuterklassen gaat bekijken, neem dan de ruimte goed in je op. Dat geldt ook voor de momenten dat je door de gangen loopt. Je zult versteld staan hoeveel dingen je opvallen als je met een kritische blik naar kijkt. Dit kunnen zowel positieve als negatieve aspecten zijn, die je allemaal mee kunt nemen in je beslissing. Rijd ook eens langs de scholen om te zien hoe het er aan toe gaat als kinderen buiten spelen.

Nadat je een goed beeld van de scholen hebt gekregen kun je natuurlijk ook gebruik maken van wat anderen al lang weten. Informeer bij andere ouders naar de schoolkeuze van hen en hoe het daar bevalt. Komt het beeld dat ze hadden overeen met de werkelijkheid? Neem oordelen van anderen mee, maar ga altijd op je eigen gevoel af. Dat blijkt met dit soort dingen toch vaak de beste raadgever.

De Rijksoverheid reikt ouders ook de helpende hand met de brochure “Primair Onderwijs – Gids voor ouders en verzorgers.”

Checklist
Maak voor jezelf een checklist en bedenk wat je belangrijk vindt bij een school. Om je een eindje op weg te helpen een aantal belangrijke zaken die mogelijk op deze lijst moeten staan voor jou. Gebruik deze als leidraad en vul hem zelf aan naar behoefte.
– Is geloof en de omgang daarmee belangrijk? Welke eisen stel je hier aan?
– Hoe is de sfeer op school in het algemeen en in de klassen?
– Is er speciale begeleiding voor kinderen die achterop raken of juist vooruit lopen in de lesstof?
– Uit hoeveel leerlingen bestaat een klas gemiddeld?
– Is het belangrijk dat je kind bij buurkinderen op school zit of mogen die wat verder weg wonen?
– Praktische zaken; bereikbaarheid, schooltijden et cetera.

Mijn ervaring
Zelf is het alweer even geleden dat wij ons hier op gestort hebben, terwijl onze dochter bijna het eerste jaar achter de rug heeft. De tips hierboven beschrijven in grote lijnen ook onze aanpak. Na het screenen van de scholen via de informatie in de schoolgids, kwamen wij tot maar twee kanshebbers. Na een bezoekje aan één van deze scholen waren we dusdanig enthousiast dat we niet eens meer gekeken hebben bij de ander. We voelden ons heerlijk thuis en ook onze dochter van – destijds twee – hobbelde rond in de gangen alsof het haar eigen huis was. Nu we bijna het eerste jaar afgesloten hebben kan ik zeggen dat er nog geen moment is geweest dat ik heb getwijfeld aan onze keuze.

Lees ook:
Mijn kind gaat naar school!
Schoolvakanties wanneer jij dat wil
Aantal leerlingen daalt komende jaren

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Ilse Warringa regisseert “Luizenmoeder” – de film

Hebben jullie ook zo genoten van de serie De Luizenmoeder? Een van de personages die …

Share
Share