jip en janneke

Hét voorleesboek: Jip & Janneke

Op zaterdag 13 september 1952 publiceerde het dagblad ‘Het Parool’ het allereerste Jip en Janneke-verhaaltje:

Jip liep in de tuin en hij ver-veel-de zich zo. Maar kijk wat zag hij daar? Een klein gaat-je in de heg. Wat zou er aan de an-de-re kant van de heg zijn, dacht Jip. Een pa-leis? Een hek? Een rid-der? Hij ging op de grond zit-ten en keek door het gaat-je. En wat zag hij? Een klein neus-je. En een klein mond-je. En twee blau-we oog-jes. Daar zat een meis-je. Zij was net zo groot als Jip. ‘Hoe heet je?’ vroeg Jip. ‘Jan-ne-ke’ zei het meis-je. Ik woon hier. Gis-te-ren woon-de je nog niet hier, zei Jip. Van-daag woon ik hier, zei Jan-ne-ke. Kom je met mij spe-len?

Van 13 september 1952 tot 7 september 1957 verschijnt er wekelijks een Jip en Janneke in de krant Het Parool. De stukjes zijn niet langer dan 250 woorden, de zinnen kort en de woorden zelden langer dan drie lettergrepen. In navolging van de didactische opvattingen worden de lettergrepen door liggende streepjes van elkaar gescheiden. En omdat de illustraties in de krant als lijncliché op goedkoop krantenpapier moeten worden gedrukt, waarbij dunne lijnen en zwartgrijze nuances verloren gaan, beeldt Fiep Jip en Janneke als silhouetjes af.

Al weer meer dan 50 jaar verder en de kinderen zijn nog steeds dol op de kleuters Jip en Janneke en hun alledaagse avonturen. In het voorleesboek Jip en Janneke zijn alle verhaaltjes uit Jip en Janneke 1 tot en met 5 opgenomen. In de tussentijd worden Jip en Janneke wat anders weergegeven. Ook zijn de verhaaltjes voor dit boek iets gemoderniseerd. Zo zijn de streepjes tussen de lettergrepen komen te vervallen en is de extra herhaling komen te vervallen. In deze vorm is Jip en Janneke ook mateloos populair en één van de bekendste kindermerken van Nederland.

Recensie
Welk kind krijg nou niet de verhaaltjes van Jip en Janneke gehoord voor het slapen gaan? De korte verhaaltjes, de eenvoudige zinnetjes en zeer herkenbare avonturen van de kleuters Jip en Janneke lenen hier perfect voor. Elk verhaal is een feest van herkenning. Wat is jouw peuter of kleuter of niet een beetje bang voor de kapper? En speelt jouw kind ook stiekem met de pop in water?

jip en janneke spelen schooltje

Elk verhaal heeft een eenvoudige moraal waardoor je kind heel duidelijk bevestigd krijgt wat je zoon of dochter eigenlijk al weet en wat jij als ouder probeert mee te geven. Je kan niet in huis spelen met de bal, je mag geen plaatjes uit de boeken van je ouders knippen en buiten wandelen met de poes aan een riem is wellicht ook niet het beste plan. Bij elk verhaal zie je zo je eigen kind in de hoofdrol en dat is de kracht van Jip en Janneke!

Het boek Jip en Janneke is een ideaal kraamcadeau, want elke moeder wilt dit boek in huis hebben?

Jip & Janneke – Annie M.G. Schmidt & Fiep Westendorp
Voorleesboek, hardcover, 353 pagina’s, Querido

Lees ook:
Pluk van de Petteflet
Floddertje
Wiplala Weer

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Hoe maak je een babykamer in een ‘Fiep-Westendorp-thema’?

Een van de leukste dingen om te doen wanneer je zwanger bent, is nadenken over …

Share
Share