Middelkind

‘Onze oudsten zijn helden, onze oudsten zijn speciaal…’

Inhoud
Waar Maggie woont, worden de oudste kinderen op handen gedragen. Zij hoeven niks en mogen alles. Want als ze 14 zijn, gaan ze voor altijd weg. Naar ‘kamp’, waar ze leren vechten in de Stille Oorlog. Maggie is een middelkind, en ze voelt zich ongezien. Dan ontmoet ze Una, een dwalersmeisje. Dwalers zijn vies, vals en verachtelijk, dat is Maggie met de paplepel ingegoten. Una heeft hulp nodig, en Maggie besluit om haar vertrouwen te winnen. Want als zij een dwaler kan vangen, zal ze een held zijn en eindelijk respect krijgen. Zo zet Maggie een reeks van gebeurtenissen in gang die ze niet meer kan stoppen, en die haar hele wereld op z’n kop zullen zetten…

Middelkind werd genomineerd voor de Waterstones Children’s Book Prize 2020. Het is gechreven door Kirsty Appelbaum en uitgegeven door uitgeverij Ploegsma als hardcover van 239 pagina’s. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar ook zeker leuk voor (jong-) volwassenen. Bekijk / bestel Middelkind hier >>>>

Mening
Wat een leuk boek om te lezen. Ik heb er echt van genoten, ondanks dat het een kinderboek is. Voor kinderen zal het een stuk spannender zijn vermoed ik, maar ook ik was geïntrigeerd door het verhaal.

Oudste kinderen zijn hun hele leven het allerbelangrijkste in de samenleving die beschreven wordt. Ook wanneer ze een minder goede opdracht inleveren, krijgen ze het hoogste cijfer. Ze winnen alle competities en hoeven niets te doen waar ze geen zin in hebben. Kort na hun 14de verjaardag gaan ze namelijk weg, om in een oorlog te vechten waardoor de rest van de samenleving veilig is. Ze komen nooit meer terug…

Kinderen die na de oudste geboren zijn, tellen nauwelijks mee. Alles staat in het teken van hun oudere broer of zus. Maggie is een tweede kind in een gezin met drie kinderen, een Middelkind. Om ook aandacht te krijgen, heeft ze bedacht om een ‘dwaler’ te vangen.

“Als niemand je ziet, kun je alles doen”

Het is echt aangrijpend om mee te maken wat er gebeurt wanneer ze een bepaalde keuze maakt en om achter ‘de waarheid’ te komen. Middelkind is een goed geschreven boek met een prima verhaal!

Voor een leesfragment, klik <hier>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Lieke is verliefd [recensie]

Lieke is verliefd op Sam. Ze vertelt het aan niemand. Maar Eva merkt het best! …

Share
Share