Dierenvrienden

Dierenvrienden is een bordspel dat volgens de makers University Games geschikt is voor kinderen van 2 jaar tot 5 jaar. Waarbij het niet draait om het winnen, maar om proberen. Het spel heeft meerdere doelen, zoals het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind, het stimuleren van creativiteit en fantasie en het vergroten van van de algemene kennis over het dierenrijk. Het spel is geschikt voor 1 tot 4 kinderen of teams met minstens 1 begeleidende volwassene.

Recensie
Ik ben benieuwd wat ik in de doos aantref. Bovenop ligt het spelbord, dat is van stevig karton. Op het spelbord is een lijn gemaakt met tussen start en finish rode, gele en blauwe rondjes. Ik tref 3 stapeltjes met kaarten aan. Er zitten ook 4 gekleurde schijfjes bij en een dobbelsteen met dezelfde kleuren als de rondjes op het spelbord. Tevens zitten er 3 vellen karton in met diverse vormen en figuren. Deze moet je nog “uitdrukken”, maar dat is zo klaar. De vormen en figuren zien er robuust uit. Ok… en dan de spelregels, die zijn redelijk simpel. Ieder speler kiest een gekleurde schijf en plaats die bij start op het spelbord. De eerste speler gooit met de dobbelsteen en verplaatst zijn schijf naar het eerstvolgende rondje met de gegooide kleur. De ouder pakt een kaart met dezelfde kleur als het rondje. Bijvoorbeeld een gele kaart met een olifant. Deze vragen en opdrachten zijn ontworpen om de creativiteit en fantasie van kinderen te bevorderen. Bij de gele kaarten gebruik je de kartonnen stukken, zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd om de vierkante stukken aan te wijzen of alle rode stukken te pakken. Ook staan er afbeeldingen op van dieren die gemaakt zijn met de stukken en die het kind dan moet namaken. Op de blauwe kaarten staat een aap. Hierop staan vragen die gaan over de kennis van het dierenrijk en zijn ontwikkeld om de nieuwsgierigheid van kinderen te prikkelen. Er worden vragen gesteld zoals: welk dier op de boerderij legt eieren? Of: welk dier begint met de letter p? De rode kaarten hebben een afbeelding van een leeuw. Deze kaarten zijn erg grappig. En zijn ontwikkeld om de communicatievaardigheden en het zelfvertrouwen van kinderen te vergroten. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd om een varken na te doen of om het liedje poesje miauw te zingen. Het is niet het belangrijkste dat een opdracht goed wordt uitgevoerd of een vraag goed wordt beantwoord, het gaat om de poging. Ieder kind mag na zijn opdracht te hebben uitgevoerd of als de vraag is beantwoord weer mee spelen als het zijn beurt is.

Op een regenachtige dag ga ik dit spel spelen met mijn zoon van net 3 jaar en zijn 2 neefjes van 2,5 jaar en 4 jaar. Ze hebben er zin in! We hebben met zijn allen erg veel lol als er iemand een opdracht die op de rode kaart staat uitvoert. Het nadoen van de dieren vinden ze alle drie erg leuk. Het namaken van de dierenfiguren die op de gele kaarten staan, vinden vooral mijn zoon en zijn neefje van 2,5 jaar erg leuk. De vragen op de blauwe kaarten zijn soms best moeilijk. Er zijn een paar kaarten die speciaal voor 2 jarigen geschikt zijn. Na een kwartiertje zijn de jongste twee kinderen wel uitgespeeld, maar het neefje van 4 jaar wil nog wel even door gaan. Hij vindt vooral de kennisvragen erg leuk en kan er geen genoeg van krijgen. Ik merk dat de kinderen ook echt niet bezig zijn met wie er wint, maar het leuk vinden om de opdrachten uit te voeren en vragen te beantwoorden.

Dit bordspel is zeker een aanwinst voor onze collectie! Maar met het leeftijdsadvies van 2-5 jaar ben ik het niet helemaal eens. Voor een tweejarige vind ik het nog wat te moeilijk. Ik zou eerder van 3 jaar tot 6 jaar van adviseren.

Bestel dit spel hier>>

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar is de opzet van de Speelgoed van het Jaar verkiezing anders dan andere …