Taart voor Tuur?

“Hoeveel boterhammen ga je eten?” vraagt de mama van Tuur.
“Twee,” antwoordt Tuur. “Met smeerkaas.”
Wat haalt Tuur nu weer uit zijn rugzakje? vraagt Lisa zich af.
Een markeerstift? “We gaan toch eten Tuur?” zegt ze. “En niet tekenen.”
Tuur schudt zijn hoofd. “Dit is geen stift om te tekenen.”
Hij haalt het dopje eraf. Er zit alweer een naald in de stift.
“Moet je nu weer prikken?” vraagt Lisa?
“Ja,” zegt Tuur. “Deze keer in mijn buik.”

Recensie
Taart voor Tuur? is een informatief boek voor kinderen waarin wordt uitgelegd wat diabetes – oftewel suikerziekte – is en wat er allemaal bij komt kijken. Tuur is ziek geweest en heeft in het ziekenhuis gelegen. Nu gaat het weer beter met hem, al moet hij wel elke keer dat hij gaat eten, prikken met een speciale pen. Dat is natuurlijk niet leuk, maar wel noodzakelijk.
Tuur spuit keurig zijn insuline voor het eten, maar als hij de taart van Lisa zit besluit hij toch maar niet zijn boterhammen te eten. Tijdens het trampoline springen gaat het dan ook fout. Tuur voelt zich opeens heel erg naar. Gelukkig weet de mama van Lisa wat ze moet doen.
Maar mag Tuur eigenlijk wel taart eten? Daar zit toch heel veel suiker in?

Taart voor Tuur? hoort thuis in de serie “bij de hand” en dit is een reeks prentenboeken met een informatief extraatje. Het kan prima gebruikt worden als pedagogisch hulpmiddel voor bijvoorbeeld ouders en leerkrachten.
Naast het duidelijke verhaal met heldere prenten is er achter in het boek ook een gedeelte gereserveerd voor meer achtergrondinformatie. Dit gedeelte geeft heldere en duidelijke informatie voor volwassenen over wat diabetes nu precies is en hoe je kinderen met deze ziekte kunt helpen. Maar ook lees je er hoe je andere kinderen uitlegt wat suikerziekte nu precies is. Een mooi boek dat zeker een aanrader is om bijvoorbeeld te laten lezen aan vriendjes en vriendinnetjes of in de klas als jouw kind diabetes heeft. Maar ook als je kind niemand kent met deze ziekte is het een mooi verhaal om voor te lezen, waarbij je kind meteen weer iets leert.

Taart voor tuur – Katrien van de Woude
Informatief, hardcover, 32 pagina’s, Clavis
Bestel hier via Bol.com >>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share