Museumjaarkaart

Een dagje uit met het gezin is vaak een kostbare zaak. Het is geen wonder dat je hier ook veel “geklaag” over hoort door de ouders. Zeker in de lange zomervakantie wil je als ouder toch iets leuks doen met de kinderen, maar wat als je geen zin hebt om de bodem van je portemonnee te zien aan het einde van de vakantie?

Museumjaarkaart
Zelf hebben wij al voor het tweede jaar een museumjaarkaart in huis en dat bevalt ons erg goed. Wanneer ik het er met andere ouders over heb krijg ik vaak de vraag of dat dan leuk is voor kinderen. Musea worden vaak nog gezien als uitje voor volwassene, terwijl er tegenwoordig heel veel te doen is voor kinderen. Natuurlijk is niet elk museum even leuk voor kinderen, maar toch zijn er in een groot aantal musea toch speciale activiteiten voor kinderen. Op de website van de museumjaarkaart kun je al terug vinden of er wat te doen is voor kinderen en je krijgt helemaal een goed beeld als je de website van het museum zelf bekijkt. Maar ook in het televisieprogramma Museumbende van de Avro kom je achter wat er te doen is voor kinderen in de diverse musea.

Prijzen
Een museumjaarkaart kost voor een volwassene € 39,95 voor een heel jaar. Voor jongeren betaal je slechts € 19,95. Mijn ervaring is dat je bij veel musea moet betalen voor kinderen vanaf vier jaar. Dit hangt meestal ook samen met de hoeveelheid activiteiten voor de kinderen. Wanneer je pas vanaf zes jaar hoeft te betalen bij een museum, is de kans groot dat er pas voor die leeftijd echt veel leuke dingen zijn. Met deze kaart kun je een jaar lang terecht bij vierhonderd musea. Voor tijdelijke tentoonstellingen moet je soms als MJK-houder slechts een kleine bijdrage betalen.

Museum Tips
Zelf hebben wij al aardig wat musea bezocht, die stuk voor stuk goedgekeurd zijn door mijn dochter. Wanneer je een bezoekje brengt aan wat duurdere musea heb je de kaart er ook snel uit. Zo ben je bij een bezoekje aan  het Ecodrome in Zwolle, het Spoorwegmuseum in Utrecht of het Nederlandse Openluchtmuseum in Arnhem normaal gesproken al meer dan tien euro kwijt voor een kind, dus als je twee van deze musea bezoekt heb je het geld er al uit. Ze hebben allemaal voldoende activiteiten voor kinderen. Maar ook het Nederlands Watermuseum, het Afrika museum en het Aviodrome zijn zeker een bezoekje waard.

Met de museumjaarkaart ben je eenmalig een (groot) bedrag kwijt, maar dan heb je heel wat mogelijkheden voor dagjes uit met het hele gezin. Het is zeker de moeite waard om eens te inventariseren waar je eventueel wel naar toe wilt met je kinderen en dan te berekenen of je daarmee de kaart er al uit hebt. Wanneer je eenmaal in het bezit van de kaart bent is mijn ervaring dat je dan ook echt steeds meer gaat zoeken naar leuke musea voor je kind(eren). Zelf hebben we deze zomer al vier musea bezocht met onze kaart en hebben we de aanschaf van de kaart er al ruimschoots uit!

 

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …

Share
Share