je zal zo'n moeder hebben

Je zal zo’n moeder hebben

Laconiek, herkenbaar, hilarisch en met de nodige zelfspot schrijft Wieke Biesheuvel in Libelle over haar gezin, partner, avontuurlijke reizen en haar afwisselende leven. Maar vooral over wat het betekend moeder te zijn. Over de wisselende gevoelens die het moederschap met zich meebrengt. Over hoeveel pret ze met haar kinderen had en nog heeft. Over de zorgen die je als moeder maakt. Ook dat gaat nooit over. Voor Je zal zo’n moeder hebben heeft Wieke een selectie gemaakt uit haar circa duizend columns.

Recensie

Nu moet ik zeggen dat ik de columns van Wieke helemaal niet kende. Maar na het lezen van dit boek ben ik direct een “grote fan” geworden van Wieke’s columns. Je zal zo’n moeder hebben is een boek die vooral moeders erg zal aanspreken vanwege de vele herkenbare situaties. Dit is dan ook de kracht van het boek, gecombineerd met dat het op een leuke en grappige manier is geschreven. Ik heb tijdens het lezen van dit boek dan ook vaak hardop gelachen.

Je zal zo’n moeder hebben is een boek die heerlijk vlot weg leest. Ideaal om bijvoorbeeld in de tuin te lezen of ’s avonds nog even voor het slapen gaan. Nu moet ik wel zeggen, dat het “even voor het slapen gaan”, bij mij gelijk het halve boek werd. Het was allemaal zo herkenbaar en zo heerlijk om te lezen dat het bij anderen er ook zo aan toe gaat.

Tijdens het lezen van Je zal zo’n moeder hebben zag in gedachten voor me hoe het er bij ons thuis vroeger aan toe ging. Bijna helemaal hetzelfde! Ook ik kwam bijvoorbeeld regelmatig met een kapotte fiets thuis of belandde ik weer eens bij de EHBO omdat ik op de bouwplaats speelde en weer eens van een steiger was gevallen. Maar daarentegen begrijp ik nu ik zelf moeder ben, precies hoe Wieke zich op zulke momenten voelt. Wat voel je je als moeder ellendig als je weer eens met een gewond of ziek kind bij de dokter zit.

Erg leuk is dat de columns in Je zal zo’n moeder hebben beginnen in 1992 en eindigen in 2009. Je volgt Wieke’s gezin in dit boek dus 17 jaar. Zo “zie” je haar kinderen volwassen worden met de emoties erbij die je als moeder dan kunt hebben. Want welke ouder vind het nou niet moeilijk als je kind voor een jaar naar het buitenland gaat of je zoon gaat studeren en ontgroent moet worden? Kortom, dit boek moet je als moeder eigenlijk gewoon gelezen hebben.

Je zal zo’n moeder hebben – Wieke Biesheuvel
Columns, paperback, 250 pagina’s, Arbeiderspers

Lees ook:
Als ik auto had kunnen rijden was ik nu niet zwanger (van mijn beste vriend)
De Prendergast Road Kronieken
Wachten op de moesson

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Met Trotse Moeders naar de Libelle Zomerweek [winactie]

Het is weer Libelle Zomerweek, hèt event voor Trotse Moeders om met hun dochter, vriendin, …