Het ziet er allemaal goed uit

Het ziet er allemaal goed uit is het indringende verhaal van een (aanstaande) moeder die niet wordt gehoord. Dit boek is op waarheid berust en vertelt het verhaal van Anke.

Anke is moeder van een peuter wanneer ze voor de tweede keer zwanger wordt. Dit keer van een meisje. ‘Het ziet er allemaal goed uit’, zegt de gynaecoloog na elke echo. Maar Anke vermoedt dat er toch iets mis is met haar baby. Als ze vervolgens bevalt van een dochter met een uiterst zeldzame maagafwijking, wordt ze door de artsen en het verplegend personeel aan haar lot over gelaten.

Anke voelt zich machteloos en niet gehoord, terwijl haar baby doodziek is. Een verloskundige die denkt dat ze een keizersnede heeft gehad, terwijl er geen litteken is. Een gynaecoloog die een aangeboden afwijking vermoedt, maar dat aan niemand doorgeeft. Verpleegkundigen die je behandelen alsof je niet goed wijs bent. En arts op het consultatiebureau die glashard beweert dat de afwijking van je baby niet bestaat. Tot overmaat van ramp wordt ze zelf ook nog doodziek…

Anke vertelt hoe haar roze wolk verandert in een nachtmerrie, wat een heel heftig verhaal is. Het boek leest echter erg ongemakkelijk. Ik heb vooral moeite met de schrijfstijl. Dat is wat kort door de bocht; het leest niet lekker weg. Vooral het begin heeft niet echt een samenhang. Ik kan er moeilijk m’n vinger op leggen wat het precies is waardoor de schrijfstijl ongemakkelijk leest. Desondanks is het een boek wat je aangrijpt en je niet meer loslaat. Zo heb ik het boek letterlijk in één ruk uitgelezen; tot diep in de nacht.

Dat dit boek mij zo aangreep heeft ongetwijfeld ook te maken met vele herkenbare situaties. Ik heb zelf een periode met 1 van mijn kinderen in quarantaine in het ziekenhuis gelegen. Mijn dochter was toen 8 maanden. Gelukkig konden wij na ongeveer twee weken weer naar huis. Maar de machteloosheid, frustraties en het moeten vechten voor je kind bij het ziekenhuispersoneel herken ik als geen ander. En ook de jarenlange nasleep van deze heftige periode van het hele gezin is zeer herkenbaar. En niet alleen bij het patiëntje, maar ook bij vader en moeder èn bij broertjes en zusjes. Zeker bij jonge kinderen hakt een plotselinge afwezigheid van vader of moeder er behoorlijk in. Dat realiseert men meestal niet.

Al met al heb ik een dubbel gevoel met dit boek. Het grijpt absoluut aan en is een heftig verhaal dat zeker het lezen waard is. Vooral ook als je je realiseert dat dit onze medische hulpdiensten zijn waar je als zwangere vrouw en moeder afhankelijk van bent. Maar aan de andere kant blijft het een boek wat ongemakkelijk leest. Door al het drama dat zich bij elk nieuw hoofdstuk keer op keer op blijft volgen en dus door de ongemakkelijke schrijfstijl.

Tip: als je dit boek gaat lezen, bereid je dan voor op een hoop tranen en een lange zit. Want een aangrijpend verhaal is het zeker!

Het ziet er allemaal goed uit – Anke Doeschate
Non-fictie, paperback, 288 pagina’s, The House of Books
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Slaap zacht, de weg naar een goede nachtrust voor kinderen én hun ouders [recensie]

‘Ik ben nog niet moe!’ Klinkt dit je bekend in de oren? Je bent niet …