De Oude Boom

Wat betekent het grote kruis dat op de Oude Boom is geschilderd? Dat vraagt Duif de postbode zich af, maar Kapitein Kraai weet het. De boom wordt omgehakt! Hoe kunnen de  dieren samenwerken om hun huis te redden?

Recensie
De Oude boom vertelt het verhaal van een nieuwsgierige postduif die tijdens het rondbrengen van de post zich afvraagt waarom er op eens een wit kruis staat geschilderd op de boom. Hij vraagt het aan meneer Das die onderin de boom woont. Die blijkt van niets te weten en ook meneer Eekhoorn kan geen antwoord op de vraag van Duif geven. Terwijl Duif de post bij alle bewoners van de Oude Boom bezorgt, wordt duidelijk dat niemand waar dat kruis vandaan komt… Sterker nog, niemand blijkt van het kruis af te weten. Ze zijn allemaal veel te druk met hun eigen zaken en bekommeren zich niet om de ander. Maar dat verandert als Kapitein Kraai door heeft waar dat kruis voor is bedoeld.

Tijdens het voorlezen dacht mijn dochter eerst dat er veel huizen waren met een kruis er op, maar na een tijdje had ook zij door dat alle dieren in dezelfde boom wonen. Bij elk bezoekje dat Duif aflegt komt dezelfde vraag weer terug en dat maakt dat kinderen al snel de vraag zelf zullen gaan stellen. Naarmate het boek vordert merk je dat kinderen echt naar het antwoord toe gaan leven. Wanneer duidelijk is dat de boom omgehakt wordt, blijkt dat het boek een belangrijke boodschap met zich mee draagt. De das, eekhoorn, specht, uil ekster, konijn, parkieten en de kraai woonden dan wel allemaal in dezelfde boom, ze waren niet bepaald elkaars vrienden. Maar nu in huis in gevaar is besluiten ze samen te gaan werken om de houthakkers te slim af te zijn… De vraag is of hun plan zal slagen of niet.

De Oude Boom is een sfeervol verhaal over dieren die niet elkaars vrienden zijn, maar toch de handen ineen slaan. Een warm verhaal dat laat zien dat je samen veel sterker staat dan alleen. Het verhaal wordt prachtig in beeld gebracht door sfeervolle prenten die de gehele pagina beslaan. Het einde van het verhaal is groots in dubbel opzicht. Het verhaal heeft een passend einde qua tekst en als afsluiter zie je de Oude Boom uit het boek rijzen als je de laatste bladzijde openslaat.

De Oude Boom – Ruth Brown
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Christofoor
Bestel dit boek hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share