Het belang van creativiteit volgens LEGO [verslag]

Screenshot 2014-09-01 at 10.58.06Nemo is een mooie locatie voor een presentatie over creativiteit. Er zijn maar weinig musea waar kinderen zo worden uitgedaagd om creatief te zijn. Passende omgeving dus, gekozen door LEGO, producent van speelgoed wat ook enorm aan creativiteit appelleert.

De middag begon met een heerlijke lunch, waarbij de kinderen die ook welkom waren, hun drinken in een reageerbuisje gepresenteerd kregen. Daarna mochten de kinderen die dat wilden met een gids door Nemo, maar er waren er ook een aantal die liever in de “directiekamer” bleven want uiteraard waren daar ook de nieuwe producten van DUPLO en LEGO te bekijken en er was een heleboel LEGO waar mee gespeeld kon worden. Mijn oudste zoon wilde zelfs aan tafel blijven zitten omdat hij de presentatie ook interessant vond!

DCJ-nemo-trotse-moeders-lego
De presentatie over het belang van creativiteit werd gegeven door Carijn Donia, zelf als kind “beperkt” door haar dyslectie en met name doordat de focus lag op haar beperkingen en moeites in plaats van op haar kwaliteiten en kracht. Niet vreemd dus dat in deze presentatie de nadruk lag op het kijken naar mogelijkheden.

Het niet beperken van kinderen, hen niet steeds dwingen om “rozen rood en de lucht blauw” te kleuren, hen niet alleen helpen om om te gaan met hun zwakkere kanten, maar ook stimuleren van hun sterkere kanten, zou tot veel meer geluk leiden.Screenshot 2014-09-01 at 11.00.07

Uiteraard werd de link met LEGO ook gelegd. Voor mensen die De LEGO Movie gezien hebben, is al duidelijk hoe LEGO er over denkt: LEGO is niet alleen bedoeld om de mooie afbeeldingen op de dozen die in de winkel staan te maken. Met de bouwblokjes kun je ook je eigen fantasie gebruiken en je creativiteit benutten.

En juist die eigenschappen moet je jong stimuleren. Wanneer je volwassen bent “moet” je in de meeste gevallen van alles, en dan ook nog op een manier die andere voor je bedenken.

Screenshot 2014-09-01 at 11.09.37Kinderen zouden met LEGO vooral de vrijheid moeten krijgen om hun eigen bouwsels te maken. En ouders kunnen daarin een rol spelen. Heeft je kind een huis gebouwd van LEGO-blokken, zeg dan niet “waar is de deur?”, maar vertel hoe mooi je het vindt dat er zoveel verschillende kleuren gebruikt zijn. Natuurlijk kun je later ook vragen hoe het bezoek naar binnen moet, maar ben niet verrast wanneer je kind al lang bedacht had dat dat “natuurlijk langs de schoorsteen” is 😉

Wie meer van Carijn Donia wil horen over dit onderwerp, raad ik aan naar onderstaande video te kijken:

Toen was het tijd om de nieuwe producten te bekijken. Maar liefst drie (grote) nieuwe dozen LEGO zijn genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2014, maar ook andere nieuwe producten waren te zien en er kon ook mee gespeeld worden.  Meer over het nieuwe speelgoed van LEGO lees je hier >>>>

Het verslag van Trotse Vaders over deze Lego middag in Nemo, lees je hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Ocean Bricks in Koninklijke Burgers’ Zoo [verslag]

Het is jaren geleden dat we met z’n vijven naar een dierentuin zijn geweest. Vandaag …