2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-05 de boekenkist Hugo de Groot

Slot Loevestein herbergt veel Nederlandse geschiedenis [verslag]

Google Maps kasteel LoevestijnMet zo’n 5.000 m² is de Provincie Gelderland de grootse provincie van Nederland. Het is een uitgestrekte provincie! Over de weg is het van (de restanten van) het kasteel Ravenhorst in Winterswijk (Achterhoek) naar Slot Loevestein (Poederoijen) zo’n 150 kilometer. Met de auto ben je dan toch bijna twee uur aan het reizen.

De meeste mensen weten niet eens dat Slot Loevestein -ingesloten door grote rivieren- het uiterst westelijke punt is van de mooie en rijkelijk met kastelen (116!) bedeelde provincie is. Sowieso is het een bijzondere plek waar de provincies Zuid-Holland (Gorinchem aan de overkant van de Waal) en Noord-Brabant (Woudrichem aan de overkant van de Afgedamde Maas) én dus Gelderland samenkomen. Slot Loevestein is dus een drie provinciën punt!

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-10

En dan te bedenken dat het Gelderse Slot Loevestein zoveel heeft betekent voor de geschiedenis van het Graafschap Holland in de tijd van de Zeven Verenigde Provinciën (Unie van Utrecht 1579). Alleen al voor het historische besef van de ontstaansgeschiedenis van wat we nu Nederland noemen (en toen hadden we het vooral over het graafschap Holland) is een bezoek van alle Nederlandse (school)kinderen aan dit slot een must.

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-27 2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-26

Daarbij komt dat het een mooi bewaard en onderhouden kasteel is waar voor de jeugd veel is te beleven. De mooiste aanrijroute is een vaarroute vanuit het historische stadje Gorinchem over de Waal. Er gaat een regelmatig pontje. Maar als je dat te lang duurt, kan je ook (veel duurder) met een watertaxi een klein stukje de Waal op varen en aanleggen bij de steiger van het Kasteel. Zo zijn in de Gouden Eeuw de meeste gasten, bewoners en gevangenen ook aangekomen, en dat brengt je gelijk in de stemming.

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-12 2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-25

Vanaf de steiger kom je op het voorplein met de kassa (museumkaart-houders gratis, anders €8,50/12,50; t/m 3 jaar gratis), het restaurant en café en toegang tot enkele woningen waar vroeger de landarbeiders en bewakers woonden. Vanaf de binnenplaats loop je achterom naar de ingang van het eigenlijke kasteel (met een klassieke ophaalbrug) en kom je op de binnenplaats van het kasteel zelf.

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-03 2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-08

Er is een duidelijke route aangegeven. De uitleg is overal toegankelijk en ook voor kinderen zeer begrijpelijk. Onderweg door het kasteel (soms met smalle stenen wenteltrappen een beetje spannend kruip-door-sluip-door) zijn in de verschillende zalen tentoonstellingen (toen wij er waren was er een tentoonstelling over Slot Loevestein als gevangenis) of verkleedspullen (inclusief een maliënkolder) én natuurlijk de boekenkist van Hugo de Groot.

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-02 2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-06

En natuurlijk, de boekenkist en de ontsnapping van Hugo de Groot zijn een prachtig verhaal waar je kinderen een stuk geschiedenis mee kunnen leren. Op zondag werd er in de zaal naast de boekenkist om 12:00 uur een verhaal verteld over slot Loevestein en natuurlijk de kist.

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-07

De kinderen mogen zelfs in een replica even in het donker stil liggen als de soldaten van de wacht voorbij komen … Bij ons deed de gids Corine het het verhaal en zij verdient een lintje! Ik heb zelden iemand zo goed duidelijk en interactief met een ongeregeld gezelschap aan kinderen een verhaal horen vertellen. Alleen dat al maakte het hele bezoek de moeite waard.

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-04

Na de excursie en uitleg, rondlopen en foto’s maken, hebben we een lunch gebruikt in het restaurant. En ook dat kan ik trotse vaders en trotse moeders aanbevelen!

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-09
O ja, als je het slot Loevestein weer via de buitenpoort verlaat, let dan even links in de poort op de streepjes in de stenen die aangeven hoe hoog het hoge water van het rivierengebied is gestegen. 1995 staat er ook tussen maar het blijkt dat in de eeuwen daarvoor het water toch echt een paar maal aanzienlijk hoger is gekomen!

2016-september-18-slot-loevesteijn-gelderland-01

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Van Egypte tot nu: een korte geschiedenis van sieraden

Sieraden door de eeuwen heen Ben je op zoek naar prachtige sieraden, zoals sieraden van …

Share
Share