kinderboek gottmer

Het neusje van de zalm

Van ‘De krenten uit de pap’ en ‘De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend’ tot ‘Boontje komt om zijn loontje’ – de Nederlandse taal bevat een schat aan spreekwoorden en gezegden die met eten en drinken te maken hebben. Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen verzamelden de zeventig leukste en geven de herkomst en uitleg ervan in bondig proza en sprankelend rijm weer. Vergezeld van de humoristische illustraties van Wendy Panders is het een aantrekkelijk en leerzaam boek dat ook op scholen vaak te vinden is.

Recensie

Vanavond kwam mijn zoon Denneth (5,5 jaar) uit zichzelf met dit boek aandragen. Kennelijk had hij het leuk gevonden toen ik voor het eerst, een paar dagen geleden, een aantal pagina’s hieruit met hem had gelezen. Het is ook een erg leuk boek. Het bevat spreekwoorden en uitdrukkingen die met eten en drinken te maken hebben en is op een bijzondere manier geïllustreerd, waardoor het ook voor mijn dochtert van drie, die ziek op schoot meeluisterde, boeiend bleef.

De verhaaltjes zijn kort en bestaan uit een voorbeeld waarin het spreekwoord of gezegde gebruikt wordt. Deze voorbeelden zijn treffend uit het leven van (schoolgaande) kinderen gegrepen en daardoor wordt de betekenis van de uitdrukking meteen helder. Verder staat er een korte omschrijving van waar het spreekwoord of gezegde vandaan komt, wat niet alleen leerzaam is, maar er ook voor zorgt dat de uitdrukking beter blijft hangen. En dan wordt er nog een korte uitleg gegeven over de uitdrukking waardoor het verhaaltje voor kinderen mooi afgerond wordt.

En dat het begrepen wordt en blijft hangen is wel duidelijk toen ik Denneth tegen onze hond hoorde zeggen (nadat ik had gezegd dat ze naar haar mand moest gaan, en ze daar zeer lijdzaam heen liep): “je kijkt of je je laatste oortje hebt versnoept”.

Het neusje van de zalm – Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen
Leesboek, 6+, 96 pagina’s, Gottmer

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg

Ik wil een wiegje worden, zei de wilg is echt een boek om in huis te …

Share
Share