Wist je dit al over de boeken van Annie M.G. Schmidt?

floddertje zit onder de verfDe boeken van Annie M.G. Schmidt zijn zo bekend en beroemd dat haast iedereen ze uit hun hoofd kennen. Maar weet jij dat…

… de avonturen van Floddertje oorspronkelijk zijn uitgegeven als reclame voor een wasmiddel?

… elk Jip en Janneke verhaal door Annie MG Schmidt in luttele minuten geschreven werd in het rumoerige redactielokaal van Het Parool?

… sommige belevenissen van Jip en Janneke zijn gebaseerd op avonturen die Schmidts zoontje Flip en diens buurmeisje daadwerkelijk beleefden?

Jip en Janneke in Engeland bekend zijn als Bob and Jilly, in Spanje als Mila y Yaco en in Duitsland als Heiner und Hannie én als Julia und Alexander? Er zijn trouwens ook vertalingen van de verhalen waarin Jip en Janneke ook gewoon Jip & Janneke zijn blijven heten.

… er al meer dan 1.000.000 exemplaren van Pluk van de Petteflet zijn verkocht?

… Annie M.G. Schmidt na het uitbrengen van Minoes moeite met Ibbeltje had? Dit omdat zij het in haar ogen de beter gelukte Minoes als bijna zelfplagiaat van Ibbeltje beschouwde. Uiteindelijk gaf ze toch toestemming om Ibbeltje in 1993 opnieuw uit te brengen.

… het idee van Ja Zuster, Nee Zuster op waarheid is gebaseerd? Fiep Westendorp wilde een kamer verhuren. Toen zij in het ziekenhuis op ziekenbezoek ging bij Annie M.G. Schmidt, kwam Fiep Westendorp daar een Groningse verpleegster tegen die deze kamer uiteindelijk ging huren.

… Annie M.G. Schmidt al een deel van de televisie scripts van Ja Zuster, Nee Zuster in verhaalvorm had opgeschreven? De ontbrekende scripts werden in 1999 speciaal voor het boek bewerkt dat in dit jaar er dan eindelijk kwam.annie m.g. schmidt en fiep westendorp

Het Fluitketeltje het eerste kinderverhaaltje dat van Annie M.G. schmidt is uitgegeven? Dit gebeurde in 1950.

… er ook een kookboek is van Annie M.G. Schmidt? Het kookboek Kaapse Raasdonders is ter hommage aan de schrijfster uitgegeven door uitgeverij Querido. Kaapse raasdonders is een gerecht uit het boek Otje. Het wordt gemaakt door kapucijners, ui en spek bij elkaar in een pan te gooien en het geheel op een vuurtje te zetten.

Lees ook:
Pluk en zijn vriendjes
Floddertje
Otje

Bron & Bron

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Hoe maak je een babykamer in een ‘Fiep-Westendorp-thema’?

Een van de leukste dingen om te doen wanneer je zwanger bent, is nadenken over …

Share
Share