Baby-nieuws: zeekoe geboren in Burgers’ Zoo [foto’s]

Aah, een baby! Altijd nieuws om blij van te worden: een geboorte. In dit geval de geboorte van een Caribische zeekoe in Koninklijke Burgers’ Zoo. Geen alledaagse gebeurtenis, zeker niet wanneer je bedenkt dat er in Europa slechts 39 zeekoeien zijn! En in Nederland waren er slechts 2, en nu dus 3 😉

Mangrove
Trotse Vader, Trotse Moeder en zeekoekalfje (ja, zo heet dat!) verblijven in de Mangrove in Burgers’ Zoo. We gaan graag een bezoekje brengen wanneer dat weer mogelijk is om de drie zeekoeien te bewonderen!

Extra informatie over de zeekoe:
Zeekoeien stellen niet alleen de nodige eisen aan hun leefomgeving, het zijn ook dure kostgangers. In totaal eten de twee volwassen zeekoeien samen circa 60 tot 70 kilo voedsel per dag. Andijvie vormt het hoofdbestanddeel van hun menu: de zoogdieren eten hiervan circa 18 tot 22 kilo per volwassen dier per dag. Daarnaast eten ze dagelijks paksoi, bleekselderij, Chinese kool en luzernebrok. Tenslotte krijgen ze gevarieerd spinazie, broccoli, witlof, sla, snijbiet en boerenkool. Het volwassen mannetje is geboren in Zoo Parc de Beauval (Frankrijk) en bijna 20 jaar oud, terwijl het volwassen vrouwtje geboren is in Zoo Odense (Denemarken) en bijna 8,5 jaar oud is.

Kwetsbaar
Caribische zeekoeien zijn zoogdieren, die geregeld naar de oppervlakte moeten komen om adem te halen. In het wild vinden helaas regelmatig dodelijke botsingen met schroeven van motorboten plaats als de dieren heel rustig met hun kop boven water komen om te ademen. Wanneer een zeekoe in een visnet verstrikt raakt, leidt dit helaas ook tot dood door verstikking. Gelukkig worden zeekoeien op steeds meer plaatsen beschermd. De dieren worden op de Rode Lijst van IUCN ingedeeld in de categorie ‘kwetsbaar’.

Mocht je het leuk vinden om alvast een glimp op te vangen van de familie zeekoe, kijk dan <hier> voor de livestream in de Mangrove.

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Vroeggeboorte

In Nederland worden jaarlijks rond de 170.000 baby’s geboren. Circa 14% van de baby’s (bijna …

Share
Share