Babypraat

Baby’s kunnen nog niet praten, maar je kunt al wel met ze communiceren,
met gebaren!  Het gebruiken van gebaren met jonge kinderen is niet moeilijk. Je hebt alleen je handen nodig en een beetje geduld. Met simpele handgebaren maken baby’s en dreumesen duidelijk wat ze willen of voelen. Zo leer je je kind om met zijn handen te zeggen wat hij met zijn mond nog niet kan.

Deze babygebaren bestaan naast de eerste woordjes van een kind en zijn een ondersteuning in de communicatie. Babypraat geeft voorbeelden van gebaren, tips over hoe je ze kunt gebruiken en motiveert om ermee te beginnen. In het boek is een uitgebreid gebarenwoordenboek opgenomen met duidelijke tekeningen en heldere aanwijzingen. Met Babypraat wordt communiceren met gebaren net zoiets vanzelfsprekends als praten, spelen, verzorgen, voeden en knuffelen.

Recensie:

Tegenwoordig komen er steeds meer boeken op de markt die je leren hoe je met je baby kunt praten met gebaren. Hierdoor rijst bij mijn de vraag: “Is je eigen baby begrijpen zo moeilijk?” Ik denk terug aan de babytijd van mijn eigen dochter. Natuurlijk ze huilde wel eens terwijl ik niet wist waarom en ze probeerde mij ook wel eens iets duidelijk te maken, terwijl ik niet wist wat… Maar over het algemeen voelde ik toch wel aan wat mijn dochter wilde of kwamen we er samen wel uit. Wanneer een wijzend vingertje ergens naar toe wees, liep ik met haar de kamer door. Uiteindelijk wist ze dan echt wel aan te wijzen wat ze bedoelde. Ik heb niet het idee dat ik iets heb gemist door geen gebarentaal te hebben met mijn kind.

Babypraat staat boordevol duidelijke foto’s van baby’s en dreumesen die gebaren maken. Achterin staat een complete lijst met woorden die veel gebruikt worden in het leven van een baby of dreumes en de bijbehorende gebaren, inclusief korte uitleg hoe je het gebaar maakt. Het zijn gebaren uit de Nederlandse, Amerikaanse en Britse gebarentaal. Op internet kom je voor sommige woorden andere (wat uitgebreidere) gebaren tegen, maar in dit boek bestaan de woorden uit eenvoudige gebaren. Belangrijk is altijd hetzelfde gebaar voor een woord te gebruiken, zodat je kind niet in de war raakt.

De vraag is natuurlijk, zou ik dit boek gaan gebruiken als ik nu een baby had? Ik denk het niet… Ik heb het niet begrijpen van mijn dochter niet als groot probleem gezien en ik heb ook geen communicatie gemist met haar in de eerste jaren. Maar zoveel personen, zoveel verschillen natuurlijk. Ik ken genoeg mensen die maar al te graag willen communiceren met hun baby. Omdat ze regelmatig het idee hebben niet te weten wat hun kind bedoelt of gewoon omdat ze het erg leuk vinden om het kind wat te leren en samen dingetjes te doen. Dan is Babypraat Gebaren met je baby en dreumes een heel erg leuk boek. Het is vol enthousiasme geschreven en zal je dan ook daadwerkelijk motiveren om wat te doen met de gebaren uit het boek. Zoals met alle opvoedboeken die ons land rijk is… Past het bij je, dan is het zeker een goed boek dat je in duidelijke taal uitlegt hoe je met gebarentaal begint, welke gebaren er zijn en waar je op moet letten.

Babypraat – Eiskje Clason
Opvoedboek, Paperback, 128 pagina’s, Forte uitgevers
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Kind in balans
Ouderschap vanuit je hart
Oei, ik groei

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

nijntje-boek in Nederlands met Gebaren

Toen ik het persbericht over de uitgave van een nijntje-boek in gebarentaal las, dacht ik …

Share
Share