Hoofdluis? Gewoon naar school…

Helaas is het niet te vermijden en krijgt bijna elk kind er een keer mee te maken: hoofdluis! Uit onderzoek naar de gevolgen en behandelmethoden van hoofdluis is gebleken dat dat ruim 1 op de 5 ouders zijn of haar kind niet naar school laat gaan bij een hoofdluisbesmetting. Er zijn zelfs scholen (12%) die dit aan de ouders adviseren, terwijl hoofdluis geen geldig redenen is om thuis te blijven. Veel ouders blijken daarnaast ook nog eens onnodige maatregelen tegen de kleine beestjes te nemen.  Het onderzoek werd in opdracht van OTC Pharma International uitgevoerd onder 350 ouders van kinderopvang- en schoolgaande kinderen.

Hoofdluis is helaas een veelvoorkomend (bijna) niet te voorkomen probleem op de kinderopvang en basisscholen. Meer dan helft van de kinderen blijkt wel eens last te hebben van hoofdluis en ruim 35 procent van deze kinderen heeft er jaarlijks of vaker last van.

School
Het merendeel van de ouders die mee deden aan het onderzoek vinden dat de school voorlichting over hoofdluis moet geven en moet ondersteunen met het behandelen van de luizen. De meesten scholen zetten luizenmoeders in (77%) om de luizen tegen te gaan. Daarnaast worden er vaak informatiebrieven gestuurd (67%) en jashoezen gebruikt (56%). Merendeel van de ouders zegt tevreden te zijn met de actie die school onderneemt tegen hoofdluis.

Wat opvallend is dat scholen ouders adviseren hun kinderen thuis te houden wanneer zij last hebben van hoofdluis.

Behandeling
Betreft de behandeling volgen de meeste ouders het advies van de GGD en gebruiken dus een luizenkam (90%). Het kammen heeft echter alleen effect als dit nauwkeurig gebeurd er gekamd word van de kruin tot aan de haarpunten. Veel ouders (68%) gebruiken de kam dan ook in combinatie met een ani- luizenshamp00 of – spray.

Misverstanden
Veel ouders gaan bij een hoofdluisbesmetting alles grondig wassen. Zo blijken de meesten ouders het beddengoed en de jas van hun kind onnodig vaak te wassen. Ook de knuffels moeten er aan geloven of worden in de vriezer gegooid. Terwijl luizen niet lang genoeg kunnen overleven in beddengoed of knuffels om voor een besmetting te zorgen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat lang niet elke ouder het gehele gezin behandelt tegen hoofdluis wanneer een van de kinderen hoofdluis heeft: in meer dan 40 procent van de gevallen wordt de rest van het gezin niet mee behandeld. Meer dan de helft van de kinderen (61%) besmet dan ook andere kinderen en/of ouders binnen het gezin wanneer hij of zij hoofdluis heeft.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

“Mag ik een iPhone?” Zo pak je dat aan

Kinderen komen steeds vroeger in aanraking met smartphones. Het is dan ook niet gek dat …

Share
Share