nijntje-boek in Nederlands met Gebaren

Toen ik het persbericht over de uitgave van een nijntje-boek in gebarentaal las, dacht ik eigenlijk meteen: wat logisch om dit uit te geven! Toch is het uniek, het is het eerste nijntje-boek wat op deze manier verschijnt. Hopelijk volgen er meer.

Communiceren – contact maken

Wanneer kinderen niet of niet goed kunnen horen, is het belangrijk om al snel te beginnen met communiceren op een andere manier dan alleen met gesproken woorden. Maar ook bij kinderen waarbij de taalontwikkeling anders loopt, is het maken van contact op andere manieren dan alleen door spraak, belangrijk. Veel Trotse Moeders (en Vaders) doen dat automatisch, zeker wanneer de kinderen nog klein zijn. Ze verduidelijken woorden met gebaren: “daag opa” terwijl ze laten zien dat ze zwaaien, “hoe groot ben jij? Zo groot” met aanwijzen hoe groot, zijn voorbeelden die de meeste ouders wel kennen.

Nederlands met Gebaren

Voor voor dove en slechthorende kinderen volstaat deze aanvulling niet. Zij, en hun ouders, verzorgers, zullen gebaren-taal moeten leren om goed te kunnen communiceren. En dat leren is een heel proces, want gebarentaal is een compleet eigen taal, met eigen regels. Er is ook een combinatie-taal: Nederlands met gebaren, waarbij het gesproken woord ondersteund wordt door gebaren. En die taal wordt gebruikt bij deze nieuwe uitgave van nijntje gaat logeren.

Vertrouwd eenvoudig

Het bekende verhaal van nijntje die gaat logeren, met de bekende tekst, wordt ondersteund door gebaren. Deze zijn ook aangegeven in het vak met de tekst, bij de woorden waar ze bij horen. Voor in het boek staat uitleg over hoe je deze gebaren moet lezen en kunt maken. Voor mij is dat de kracht van dit boek, want de directe betrokkenen bij een kind wat doof of slechthorend is, zullen vast al snel zoeken naar manier van communiceren. Maar opa of oma, of een oppas, kunnen dat meestal niet dagelijks ontwikkelen en oefenen. Door de duidelijke manier waarop de gebaren in combinatie met de tekst in het boek staan, is het ook voor hen mogelijk om dit boek “voor te lezen”.

Prima te doen

Mijn kinderen hebben het uitgeprobeerd en het bleek echt goed te doen om te lezen en meteen ook de juiste gebaren er bij te maken. Doordat er herhaling is in de tekst, zie je ook de gebaren terugkomen. Mijn tweeling heeft na één keer lezen al het woord “bus” en natuurlijk “nijntje” onthouden.

Ik geef dit fantastische initiatief 5 sterren. Het belang van voorlezen / samen lezen, ook met hele jonge kinderen, is groot en wordt nu ook voor een andere doelgroep mogelijk gemaakt. Top!

nijntje gaat logeren – met gebaren, is uitgegeven in een mooie, grote kartonuitgave. Vierkant, met spiraal waardoor je de afbeeldingen makkelijker kunt tonen. Het boek bevat 32 pagina’s en is uitgegeven door uitgeverij Mercis. De nijntje tekeningen en teksten zijn uiteraard van Dick Bruna. De gebarenillustraties in het boek zijn gemaakt door Alex Stuifbergen. Het boek nijntje gaat logeren – met gebaren, bekijk / bestel je hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

nijntje versiert de kerstboom

Zoals jullie misschien weten, is kerstmis in huize Trotse Moeders deels in Dick-Bruna-stijl: Kerstmis in …

Share
Share