De verkenner [recensie]

Atta, deel van het land Battalu, ontstaan. Het luidt het einde van een bloedige oorlog in tussen Atta en de rest van het land Battalu maar het begin van isolatie. Wie heeft deze magische muur geplaatst en waarom? Na 25 jaar isolatie wordt de jonge verkenner Ella ontboden in de hoofdstad Gransia, zij moet de kroonprins van Battalu door het Schemerwoud naar de hoofdstad begeleiden zodat er vredesverdragen en handelsakkoorden ondertekend kunnen worden. Wat een eenvoudige missie had moeten worden, draait al snel op een nachtmerrie uit als Ella wordt aangevallen door een duistere magie …

Recensie
De Verkenner is het eerste deel van een trilogie en is een combinatie van young adult en fantasy. Ik vind young adult erg fijn om te lezen, lekker ongecompliceerd en vaak verhalen met onverwacht veel diepgang. En fantasy vind ik op z’n tijd ook heel leuk. Al ben ik met fantasy wat kritischer. Ik hou er erg van me onder te dompelen in een andere onbekende wereld, maar ben erg gevoelig voor de stijl waarin het geschreven is en daarmee de sfeer in het boek.

 

Uitgeverij Macc was voor mij een onbekende naam. Het is een uitgeverij die fantasy, science fiction en horror van Nederlandse bodem uitgeeft, maar uiteraard ook vertalingen.

Ik vind de lay-out van De verkenner niet zo mooi, dat zit hem vooral in de inhoudsopgave met een overdaad aan stippen … de bladspiegel is verder vrij rechttoe rechtaan. En eerlijk gezegd zou ik het boek ook niet op de omslag hebben gekozen. Gelukkig gaat het om de inhoud!

 

De verkenner begint met een proloog van enkele bladzijden om daarna over te stappen naar het heden. Ella is de hoofdpersoon en het boek is vanuit haar perspectief in de eerste persoon geschreven. Het voordeel van deze ik-stijl is dat je heel snel in het verhaal gezogen wordt. Het nadeel is dat je soms het gevoel hebt niet het volledige overzicht te hebben. Maar goed, dat is in het echte leven natuurlijk ook het geval.

De verkenner is niet alleen het eerste deel van een trilogie, het is tevens het debuut van Karen Willekens. Ik vind het een veelbelovend begin. Het is prettig geschreven en kent een mooie afwisseling van dialoog en beschrijvingen. Ze schrijft heel beeldend, waardoor je je ook goed kunt voorstellen hoe mensen en de omgeving er uit zien.


De spanning is mooi opgebouwd en naarmate je vordert in het boek, wordt het lastiger het aan de kant te leggen. Ik ben oprecht benieuwd naar het tweede deel van de trilogie. Wat gaat er dan gebeuren met Ella en hoe heeft de stijl van Willekens zich verder ontwikkeld?

De verkenner – Karen Willekens
Jeugdboek, fantasy, paperback, 270 pagina’s, Uitgeverij Macc
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …