Als papa thuiskomt

Antoinette wordt jarenlang seksueel misbruikt door haar vader. Deze afschuwelijke waarheid wordt pas ontdekt als ze zwanger raakt. Met behulp van haar getuigenis wordt haar vader tot gevangenisstraf veroordeeld. Maar na twee jaar komt hij weer op vrije voeten en Antoinette ziet maar één uitweg: vertrekken. Haar moeder doet niets om haar tegen te houden. Getraumatiseerd en aan haar lot overgelaten dreigt Antoinette eraan onderdoor te gaan en ze wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Ten slotte wordt ze overgebracht naar de gesloten afdeling. Daar trekt de hoofdzuster zich haar lot aan en besluit om haar geen medicijnen meer te geven. Vanaf die dag wordt Antoinette langzaam beter, louter door haar moed en wilskracht.

Het voelde echt alsof ik haar leven leefde naast haar, terwijl ik terugging in de tijd.’ Jane Elliott, bestsellerauteur van De kleine gevangene.

Recensie.
Een vreselijk verhaal natuurlijk. Toch blijft het op afstand. Tenminste, het eerste deel, waarin verteld wordt over de jeugd van het misbruikte meisje. Het wordt er zo dik bovenop gelegd dat het al snel irriteert. Aan bijna elke zin wordt een bijzin toegevoegd met iets als de vader, die haar keer op keer misbruikte of de jeugd, waarin ze alsmaar bang was geweest of haar vader kwam thuis, de man die haar op jonge leeftijd zwanger had gemaakt. Op een goed moment ga je dan denken: jaha, nu weet ik het wel. Hoe erg het allemaal ook is.

De roman begint pas te prikkelen als het meisje, als jonge vrouw in een inrichting belandt. Ze kan het misbruik en de afwijzing van haar moeder niet meer aan en wordt zo depressief dat ze opgenomen moet worden. Dan verdwijnen de bijzinnen en volgt er een verhaal wat boeit. Over haar leven in een gesloten psychiatrische inrichting en hoe het haar vergaat als ze eenmaal buiten weer een leven voor zichzelf probeert op te bouwen. Het gevecht dat ze levert beleef je mee alsof je er van dichtbij naar kijkt, alsof ze een goede bekende is, die haar verhaal aan jou vertelt. Vanaf toen begon het verhaal me te raken en verveelde het niet meer, werd het een boek om in één ruk uit te lezen. Maar daarvoor moet je wel eerst door het hele eerste gedeelte heen…

Als pappa thuiskomt – Toni Maguire
Roman, paperback, 320 pag, House of Books
Bestel dit boek bij Bol.com>>

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Het licht is hier veel feller – Mareike Fallwickl

Maximilian Wenger, ooit gevierd bestsellerauteur, slijt zijn dagen onderuitgezakt op de bank van zijn kleine …