Wreed

cover WreedLangzaam en verward komt Danielle bij bewustzijn. Ze is geblinddoekt en vastgebonden op een bed. In de kamer voelt ze de aanwezigheid van een ander. Ze smeekt haar ontvoerder om haar te laten gaan, maar wat ze ook zegt, de kidnapper zwijgt. Dan voelt ze plotseling iets kouds en scherps. Danielle beseft dat de nachtmerrie nu pas echt is begonnen.

Recensie
Met een dochter van 12 kom je nog eens met nieuwe genres in aanraking, jeugdthrillers bijvoorbeeld. Ik kan me niet herinneren dat er thrillers waren voor mijn leeftijdsgroep toen ik op de middelbare school zat, wel spannende boeken, maar dat is niet hetzelfde … Ik vind het wel leuk dat het genre ook voor jongeren beschikbaar is en volgens mij is het ook behoorlijk populair.

Mijn dochter houdt er (inmiddels) in ieder geval wel van, die spannende verhalen. Een paar maanden geleden heeft ze Verraad gelezen. Wreed is ook nog eens geschreven door Mel Wallis de Vries, een Nederlandse auteur, dus mag ze het ook voor Nederlands op school lezen (althans, ik ga er voorlopig van uit dat dit genre mag op de lijst voor de brugklas)!

image
Wreed gaat over de 17-jarige Daniëlle. Zij ligt geblinddoekt en vastgebonden op een bed, gekidnapt door een psychopaat. Waar ik wel van hou is dat er in Wreed twee verhaallijnen door elkaar lopen. Het boek begint op dag 0, witte letters gedrukt op een zwarte achtergrond, en direct daarna stapt het verhaal over naar gebeurtenissen die 17 dagen eerder beginnen tijdens een skivakantie in Oostenrijk. Daniëlle is daar met drie vriendinnen. Ze ontmoet Dante en blijft ook na de vakantie contact met hem houden.
image
Dit verhaal wordt voortdurend afgewisseld met wat er op dag 0 gebeurt. Dag 0 is gedrukt op zwarte pagina’s, de rest is in gewone druk.  Geleidelijk nadert het verhaal dat 17 dagen eerder begon dag 0, om pas op het allerlaatst samen tot een climax te komen … imageDe spanning wordt zo heel doordacht opgebouwd, en maakt dat je wilt doorlezen tot het eind. Voordat je bijvoorbeeld weet wie de kidnapper is.

Mel Wallis de Vries heeft meer jeugdthrillers geschreven en wordt inmiddels omschreven als de koningin van de jeugdthriller. imageHet taalgebruik is vlot en modern en het boek leest lekker weg. Dat in combinatie met een heel spannend verhaal maakt in mijn ogen Wreed een geslaagde jeugdthriller!

Oudste dochter is inmiddels begonnen en kan Wreed maar moeilijk aan de kant leggen om huiswerk te gaan maken, al leest ze het niet in bed vlak voor het slapen gaan. Gelukkig is lezen voor school ook een must en kan ze lekker verder genieten van een berespannend boek (want dat doet ze).

Wreed – Mel Wallis de Vries
Bekijk op bol.comJeugdthriller, hardcover met elastiek, 272 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Kansloos

Zes jongeren krijgen in hun vakantiehuis een waarschuwing: Ga nooit naar buiten, vertel altijd de …

Share
Share