Cesar

cesarSchrijver en televisiemaker Matthijs Kleyn kreeg samen met zijn vriendin Bente een zoontje: Cesar. Hij beschrijft de mooie maar ook moeilijke momenten van de zwangerschap, die niet makkelijk verliep. Cesar werd vijf weken te vroeg geboren en in de eerste maanden kwamen ze erachter dat hij blind is aan één oog.

Recensie

Op de kaft van het boek Cesar staat geschreven: ‘Wees bereid om heel hard te lachen en net zo hard te huilen. Het vaderschap op zijn mooist.’ Dat zouden precies mijn woorden kunnen zijn om dit boek te omschrijven.

Matthijs Kleyn beschrijft op een heel mooie en vaak ook ontroerende én humoristische manier over zijn (aanstaande) vaderschap. Zijn manier van schrijven maakt dat je blijft lezen.

cesar-2

Bovenstaande citaat uit Cesar geeft je een beetje een indruk van de manier waarop het boek is geschreven. Ondanks dat Matthijs zich heel erg verheugt op de geboorte van zijn kindje, worstelt hij ook met heel veel vragen. Is hij wel geschikt voor het vaderschap? En wat gaat er veranderen in de relatie met zijn vriendin Bente als ze vader en moeder worden?

cesar-3Dat de zwangerschap van Bente niet bepaald vlekkeloos verloopt, maakt het er niet makkelijker op. Op advies van de verloskundige laten ze in het ziekenhuis een extra echo van de baby maken. Daar wordt verteld dat hun baby mogelijk een ernstige afwijking heeft. Alle blijdschap verandert in één keer in onzekerheid en verdriet. Als later blijkt dat het toch iets mee zal vallen, maar dat het wel kan zijn dat hun kindje blind kan zijn, weet Matthijs niet goed hoe hij hier mee om moet gaan.

Na 34 weken zwangerschap voelt Bente de baby niet meer goed bewegen in haar buik. Ze moeten het spoed naar het ziekenhuis waar Cesar anderhalf uur later wordt geboren. Omdat het niet goed gaat met Cesar krijgt hij meteen een bloedtransfusie. En nog maar een paar dagen oud wordt er een MRI-scan van hem gemaakt.

Waar in eerste instantie wordt gevreesd dat Cesar een gehandicapt kindje is, blijkt later dat zijn ‘beperking’ beperkt blijft tot een oogafwijking. Matthijs beschrijft op een prachtige wijze wat deze onzekerheden met hem doen, waarbij ik zo nu en dan het niet kan laten een klein traantje te laten vloeien. Maar op heel veel andere momenten moet ik ontzettend lachen als ik dit boek lees.

cesar-4

Wat een heerlijk boek is ‘Cesar‘, ik heb het in twee avonden uitgelezen. In eerste instantie heeft Matthijs tijdens de zwangerschap en na de geboorte van Cesar vooral aantekeningen voor zichzelf gemaakt. Op aanraden van zijn moeder heeft hij van al zijn notities dit boek gemaakt. Een prachtig boek voor (aanstaande) moeders en vaders om te lezen, maar vooral ook een boek wat Cesar later vast heel trots op zijn vader maakt!

Cesar – Matthijs Kleyn
Roman, paperback, 221 pagina’s, uitgeverij Boekerij
Bestel dit boek hier >>>

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share