Elektrisch fietsen met een kinderzitje op je fiets

Een elektrische fiets is een mooi alternatief voor een tweede auto of voor woon-werkverkeer. De afgelopen vijf jaar is de vraag naar elektrische fietsen enorm gestegen. Natuurlijk wil je ook met je kindje op pad kunnen. Waar moet je nu precies op letten als je een fietszitje koopt voor je elektrische fiets? Fietszitjesonline.nl legt het uit.

Voorzitje of achterzitje?

De leeftijd en het gewicht van je kind beïnvloedt de keuze voor een voorzitje of achterzitje. Een voorzitje is geschikt voor een kindje vanaf 9 maanden tot een leeftijd van 3 jaar met een gewicht tussen de 9 en 15 kilo. Wanneer je kiest voor een voorzitje, moet je kind al wel zelfstandig rechtop kunnen zitten, ook wanneer het ouder is dan 9 maanden.

Een achterzitje komt in een iets latere leeftijdsfase en is geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden tot 5 jaar met een gewicht tussen de 15 en 22 kilo. Wanneer je kind ouder is dan 5 jaar zou je eventueel kunnen kiezen voor een junior achterzitje.

De bovenstaande gegevens zijn een algemene indicatie. Elk fietszitje heeft eigen specificaties en het is dan ook aan te raden deze goed na te gaan. Wanneer je een kinderzitje op een e-bike plaatst, is het ook belangrijk om rekening te houden met de plaats van de accu. Als het achterzitje over de accu valt, zou je eventueel voor een voorzitje kunnen kiezen.

Junior fietszitje

Wanneer je kind te groot of te oud is voor een achterzitje zou je ook kunnen kiezen voor een junior fietszitje. Dit fietszitje is vaak uitgerust met een rugleuning en voetsteuntjes. We adviseren altijd een voetbeschermer die de spaken afschermt in combinatie met een elektrische fiets, deze kan ongelukken voorkomen.

Bevestiging voorzitje

Het bevestigen van een voorzitje is vrij eenvoudig en in principe altijd mogelijk, tenzij je een ahead stuurpen hebt. Deze stuurpen komt vaak voor op de sportievere e-bikes. Wanneer je een ahead stuurpen hebt, zul je een aparte adapter moeten aanschaffen. Gelukkig is deze bij veel merken apart verkrijgbaar. Een e-bike heeft voor je kindje wel wat meer afleiding rondom het stuur. Denk aan de display, het bedieningsdeel en de bekabeling. We adviseren hier goed op te letten tijdens het fietsen.

Bevestiging achterzitje

Wat betreft het achterzitje zijn er twee bevestigingssystemen: een dragerbevestiging en een zadelbuisbevestiging. Een achterzitje met dragerbevestiging monteer je direct op de bagagedrager of op een adapterplaat (die je vervolgens weer monteert op de bagagedrager). Wanneer de accu onder de bagagedrager is geplaatst, is het belangrijk om rekening te houden met een minimale afstand van 50 mm tussen de accu en bagagedrager. Ook moet de bagagedrager geschikt zijn voor het draaggewicht.

Wanneer de bagagedrager onvoldoende draaggewicht heeft voor het fietszitje, het fietszitje niet op de bagagedrager past of er onvoldoende ruimte zit tussen de accu en bagagedrager, kun je het beste kiezen voor een fietszitje met zadelbuisbevestiging. De naam zegt het al: je bevestigt het fietszitje dan aan de zadelbuis. Hierdoor is het een erg sterke bevestiging. Voor de zadelbuisbevestiging moet er wel voldoende ruimte zitten bij het zadel.

Elektrische moederfiets

Ondanks dat de meeste elektrische stadsfietsen geschikt zijn voor een kinderzitje, heeft een elektrische moederfiets zeker een aantal voordelen. Een elektrische moederfiets heeft meer ruimte tussen het zadel en het stuur. Hierdoor voorkom je dat je met je benen tegen het voorzitje aankomt als er onvoldoende ruimte is.

Door de extra ruimte en de vaak lage instap, stap je met een elektrische moederfiets makkelijk op én van je fiets af. Daarnaast is de fiets ook vaak voorzien van een dubbel fietsstandaard, een stuurslot en een langere bagagedrager.

Snelheid en remmen

Een elektrische fiets maakt natuurlijk veel meer snelheid dan een niet-elektrische fiets. We adviseren het niet om met de maximale snelheid te fietsen, omdat de remweg dan langer is wanneer er iets gebeurd. Probeer een maximale snelheid van 15-20 km/u aan te houden.

Of je nu sneller rijdt dan 20 km/u of niet; het is altijd belangrijk om te fietsen met goed werkende remmen. Test je remmen regelmatig op hun werking. Wanneer je de remmen in kunt knijpen en deze bijna het handvat raken, dienen deze opnieuw te worden afgesteld.

Veiligheid bovenop

Tijdens het fietsen biedt een fietshelm extra veiligheid voor je baby of kind. Bij een ongeval tijdens het fietsen, kan een helm hoofd- en hersenletsel voorkomen. Voor een optimale bescherming moet de helm goed passen en dus niet te groot of te klein zijn. Er moet altijd één vinger ruimte overblijven en de helm mag niet bewegen als je kind het hoofd schudt.

Het is aan te raden om elke 3 tot 5 jaar een nieuwe helm aan te schaffen omdat daarna de kwaliteit vermindert en daarmee ook de veiligheid. Wanneer je kind is gevallen of de helm een harde klap heeft gemaakt, is het belangrijk om een nieuwe helm aan te schaffen. Er kunnen dan voor het oog niet zichtbare scheurtjes zijn ontstaan, waardoor de betrouwbaarheid en veiligheid van de helm kan zijn aangetast.

Fietszitjesonline.nl: voor al je fietszitjes, accessoires en onderdelen

Bij Fietszitjesonline.nl vind je naast fietszitjes ook leuke accessoires als windschermen, fietshelmen en dubbele standaarden. Ook vind je een uitgebreid assortiment met onderdelen, als bevestigingsonderdelen, extra riempjes en meer. Neem snel een kijkje bij Fietszitjesonline.nl!

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Hoe voorkom je een voetje tussen de spaken van de fiets [video]

Uit een nieuw onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat er jaarlijks er 2.300 …

Share
Share