Zout, Suiker, Vet

zout suiker vetVoedselproducenten blijken er alles aan te doen om ons te verleiden en een plekje in onze maag te veroveren, en houden ons zo afhankelijk van zout, suiker en vet. Het aantal mensen met zwaar overgewicht, diabetes en hartziektes is zo schrikbarend toegenomen dat men spreekt van een heuse obesitas-epidemie. Al jaren worden grote voedselbedrijven als Nestlé, Oreos, Kellogs, Procter & Gamble, Coca-Cola en Mars aangesproken op het ongezonde voedsel dat ze op de markt brengen. Zij weerleggen de kritiek met het argument dat de consument de keuze maakt en zij enkel de markt bedienen.

Recensie
Omdat Nederlanders steeds zwaarder worden, laaien er steeds meer en meer discussies over gezonde voeding op. Deze discussies beginnen tegenwoordig al op het consultatiebureau. Want valt jouw kind buiten de grafieken, dan ben je als ouder verkeerd bezig… Ik vind het goed dat er door het consultatiebureau en door de schoolarts op overgewicht gelet wordt, maar wat vroeger nog babyvet was, is tegenwoordig ineens overgewicht en dan krijgen de ouders de instructies om beter op de voeding te letten….

Zout, Suiker, Vet is een titel die mij erg aanspreekt. Ik ben benieuwd, naar wat de schrijver ons te vertellen heeft. Maar als ik begin te lezen – in dit dikke boek, vol kleine letters en waar geen enkel plaatje instaat – begint mijn interesse na een aantal pagina’s steeds verder af te nemen. De voornaamste reden dat mijn interesse afneemt is dat het begin van het boek gaat over hoe fabrieken ervoor zorgen dat mensen obesitas krijgen, met daarbij alle lichamelijke gevolgen van dien. De manier van het schrijven spreekt mij eigenlijk helemaal niet aan. Het is bij wijze van spreken net alsof ik een hoogleraar hoor praten, die zijn mening geeft terwijl de studenten meer gebaat zouden zijn bij een wat vlottere tekst.

Wat ik wel interessant vind om te lezen is dat ons hele lichaam ingesteld is op zoetigheden. Dit verklaart ook waarom wij zoet zo lekker vinden én waar veel mensen last van hebben; als je éénmaal iets zoet hebt gegeten, is het vaak moeilijk om daarna van zoetigheid af te blijven.

Verder komen de ‘ontbijtgranen’ aan bod; kun je nog wel van een gezond ontbijt spreken als er veel suiker in zit? En in hoeverre worden klanten misleid met teksten zoals “Met extra vitamines”. Want zijn deze extra vitamines nodig? Of is het alleen maar een verkooptruc, omdat mensen dan sneller denken dat ze iets gezonds kopen? Bij het lezen van dit soort dingen, ga je toch echt wel nadenken. Ik denk inderdaad dat het een verkooptruc is van de fabrikanten. Want als je gezond eet, krijg je alle vitamines binnen en heb je echt géén extra vitamines nodig..

En dan gaat het boek ook nog over zout en vet. Ook hier blijkt ons lichaam gek op te zijn. En ook hier spelen de fabrikanten weer feilloos op in. Zij maken producten, waarvan ze weten dat mensen er al gauw meer en meer van willen. Is dat de reden dat fabrikanten nog altijd teveel zout in de prodcuten stoppen?

Zout, Suiker, Vet is een interessant boek voor iedereen die meer wil weten over waarom ons lichaam gek is op zout, suiker en vet. En hoe fabrikanten hier feilloos op inspringen. Persoonlijk vind ik het onderwerp hel erg goed, maar vind ik het boek te langdradig. Zelf had ik liever gezien dat het boek beknopter zou zijn en op een vlottere manier geschreven was. Naar mijn mening had het boek ook de helft dunner kunnen zijn.

Zout, Suiker, Vet – Michael Moss
Informatief, paperback, 350 pagina’s, Uitgeverij Carrera
Bekijk het boek hier >>>>

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Waarom trampolinespringen gezond voor je is

Voor veel kinderen is het een droom om een trampoline in de tuin te hebben. …