Je kind op de foto.nl (deel 1)

Als kinderfotograaf kijk ik graag naar de foto’s die ouders van hun kinderen gemaakt hebben. Want het is niet altijd nodig om dure apparatuur te hebben om mooie foto’s te maken. Een paar kleine tips maken het fotograferen een stuk makkelijker. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en ervaring te delen zodat je nog meer plezier krijgt in het fotograferen.  Voor TrotseMoeders.nl zal ik verschillende ”tips en trucs” met jullie delen zo dat foto’s maken nog leuker word.

De flitser
Als eerste wil ik het met jullie hebben over de mogelijkheid om de flitser te vervangen (de flitser niet gebruiken). Het komt vaak voor dat je camera uit zich zelf flitst. Dit is niet altijd handig aangezien de flitser de foto zelden mooier maakt.  Of je nu een compactcamera hebt of een spiegelreflex camera je kunt de flitser altijd uitschakelen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je doordat je de flitser uit hebt gezet te weinig licht hebt. Dit kun je makkelijk oplossen door bijvoorbeeld een lampje extra aan te zetten of de sluiertijd te verlengen.

De sluitertijd
Een goede oplossing om de in het donker een mooie foto te maken zonder flitser is de sluiertijd aan te passen. De sluitertijd is de tijd dat de lens van de camera open staat zodat de camera het beeld kan ‘vangen’. Hoe korter de sluitertijd is, hoe meer licht er nodig is om alles goed op de foto te krijgen. Als de sluiertijd langer is dan heeft de camera meer tijd om het beeld vast te leggen en dus ook minder licht nodig. Als je een foto maakt in het donker van een gebouw is dit goed te doen door de sluitertijd te verlengen en de camera op een statief te zetten. De camera zal zoveel mogelijk licht van de omgeving onttrekken waardoor het gebouw goed op de foto komt.

Let op: doordat de sluiter langer open is zal er ook sneller beweging- onscherpte voorkomen. Als er iemand door het beeld loopt zul je dit als een soort slowmotion beeld voorbij zien komen. En als er een auto voorbij rijd (of iets anders met felle lampen) veranderen de lichten in lange lichtstrepen op de foto. De optie verlengen van de sluiertijd is dus alleen handig als je een foto maakt van een ”stil leven” . Of je moet het leuk vinden om foto’s te maken met lichtstrepen of  ” vreemde” bewegende mensen.

In deel 2 wil ik het hebben over de ISO aanpassen dit kun je ook in combinatie met de aangepaste sluitertijd toepassen.

Oefenen
Ben je na het lezen van mijn blog benieuwd geworden naar de foto’s met aangepaste sluiertijd. Bij deze een paar oefeningen om zelf aan de slag te gaan.

Oefening 1:
Zet je camera op een statief, en maak een foto van een persoon tegen een witte muur die aan het zwaaien is. Doe dit verschillende keren, maar stel iedere keer de sluitertijd (tv stand) wat langer in. Leg de foto’s naast elkaar en zie wat het verschil is.

TIP: laat de persoon die je fotografeert bij een langere sluitertijd ook eens springen, of zijn of haar hoofd van links naar rechts bewegen tijdens het maken van de foto.

Oefening 2:
Ga bij een autoweg staan, zet wederom je camera op een statief en maak foto’s van de voorbijrijdende auto’s met een lange sluitertijd. Fotografeer de attracties van de kermis in het donker, en kijk wat de bewegende lichten doen met een lange sluitertijd.

Share

About Karin van de Wiel

info@jekindopdefoto.nl'
Moeder van twee zoons. 13-15 jaar. De jongste heeft de diagnose add-pddNos maar door een hoog iq rolt hij wel wat makkelijker door het leven heen. Daarnaast (kinder) fotograaf en met een eigen studio in Wormerveer.

Check Also

Foto op canvas in de slaapkamer

Een paar jaar geleden heb ik mijn slaapkamer opgeknapt. Ik heb er voor gekozen om …

Share
Share