¡Ondersteboven!

ondersteboven coverIn ¡Ondersteboven! vertellen veertig vrouwen hún verhaal. Twintig van deze vrouwen zijn moeder, de andere twintig vrouwen zijn kinderloos. In dit bijzondere boek gunnen deze vrouwen ons een kijkje in hun leven, in hun hart. Moeders schrijven over de vrolijke maar ook dramatische gebeurtenissen rondom het moederschap. De vrouwen die kinderloos zijn laten ons hun hartverscheurende verdriet zien, of hun standpunt om juist niet voor kinderen te kiezen.

Recensie
Ik had het, op voorhand, eerlijk gezegd niet zo met dit boek. Het heeft dagen, weken lang in mijn kastje met nog te lezen boeken en tijdschriften gelezen, zonder dat ik me er toe kon zetten het te gaan lezen of bekijken. Misschien komt het door het genre, ik houd meer van fictie. Misschien komt het doordat het een bundeling van korte verhalen is, ik houd meer van romans. Maar uiteindelijk heb ik het toch opgepakt en ben wat verhalen gaan lezen.

image

In ¡Ondersteboven! vertellen veertig vrouwen hun verhaal. Twintig van hen zijn moeder, de andere twintig zijn kinderloos. Allemaal schrijven ze over hun leven: de leuke dingen van het moeder zijn maar vooral ook de moeilijke, zware en verdrietige momenten. Of over het verdriet van kinderloos zijn, of juist de zeer bewuste keuze geen kinderen te willen. Hoe je het ook wendt of keert, of je ze wel of niet hebt, kinderen beïnvloeden en veranderen je leven.

De vormgeving van het boek is opvallend. Het heeft twee kanten, twee covers. De ene kant is voor de kinderloze vrouwen, de andere voor de moeders. De samensteller van de bundel had er voor kunnen kiezen de twee verschillende invalshoeken door elkaar te presenteren, maar heeft met deze vormgeving voor een bewuste scheiding gekozen. Aan de andere kant vind ik ook dat er een absolute gelijkwaardigheid van uit gaat, er is geen verschil, je bent niets meer of minder als je wel of geen kinderen hebt.

Al is ¡Ondersteboven! niet helemaal mijn soort boek, en heb ik nog steeds (lang) niet alle verhalen gelezen. Het bladeren in het boeken en het lezen van verschillende fragmenten heeft me er wel van overtuigd dat in ondersteboven veertig verhalen staan die je stuk voor stuk raken. Die je soms laten relativeren over je eigen leven.

Ik heb respect voor de vrouwen die er aan hebben bijgedragen en hun openhartige verhaal op deze manier met de rest van de wereld hebben durven en willen delen. Pfff, er staan wel heftige verhalen in hoor. Als het genre je ligt, is dit echt een aanrader!

¡Ondersteboven! – Nancy Walburg-van den Berg
Bekijk op bol.comKorte verhalen, paperback, 228 pagina’s, Free Musketeers B.V.
Bestel dit boek hier >>>>

image

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Eindelijk zomervakantie [persoonlijk verhaal]

De zomervakantie is weer begonnen. Voor het eerst in al die jaren dat ik moeder …