Tips voor het verminderen van stress onder ouders voordat je met de auto vertrekt

Telkens wanneer je de veilige bubbel van thuis verlaat en je met de auto erop uitgaat, kan dat tot stress leiden. Je moet aan veel dingen denken: wat je moet meenemen, waar je moet zijn en hoe lang het duurt om daar te komen. Kinderen voelen dit aan, en soms reageren ze op de verhoogde spanning door zich te misdragen of niet mee te werken -net op het moment dat je wilt dat alles soepel verloopt. Dit is hun manier om te protesteren en je te laten weten dat zij de stress ook voelen.

Het is veel gemakkelijker om effectief op te voeden als je je goed uitgerust en voorbereid voelt. Dit betekent niet alleen dat je de juiste hulpmiddelenen producten hebt om je te helpen bij de dagelijkse opvoedingstaken, maar ook dat je erop kan vertrouwen dat je kind veilig is. De laatste tijd is er wereldwijd bezorgdheid over veiligheid en gezondheid. Jongekinderen kunnen dat gevoel oppikken. Naast de belangrijke kwestie van hun fysieke veiligheid is het cruciaal dat je kind zich zowel fysiek als emotioneel veilig voelt,’ zegt psychologe en psychotherapeute en coach Honey Langcaster-James. Hieronder staan haar 5 tips:

  1. Consistentie en een gevoel van vertrouwen zijn van groot belang

Jonge kinderen vinden consistentie, routine en vertrouwdheid erg belangrijk. Dit helpt eventuele angstgevoelens te verminderen. Ook geeft het ze een veilig gevoel omdat de routine hen bekend is en ze kunnen voorspellen wat er gebeurt. Door vertrouwde dingen in de auto te gebruiken, kun je een gevoel van stabiliteit en routine creëren en de stress verminderen die de kinderen kunnen voelen als je op weg gaat.

  1. Geef jouw kind voldoende comfort, zelfs als je rijdt

Jongere kinderen houden van oogcontact en voelen zich graag dicht bij jou, maar vanuit een autostoeltje is dat moeilijk tijdens het rijden. Zorg ervoor dat ze zich zoveel mogelijk op hun gemak voelen in hun autostoeltje, bijvoorbeeld door iets troostends bij de hand te hebben, zoals een lievelingsknuffel of -deken. Zoek zo naar andere manieren om je aanwezigheid en zorgzaamheid over te brengen. Blijf op een geruststellende toon tegen je kind praten en zing misschien zelfs samen een kinderliedje. Door je stem te gebruiken om met je kind in contact te komen, kan je ervoor zorgen dat je kind zich met jou verbonden voelt, ook al kan je hem of haar niet in je armen houden.

  1. Doe wat je kan om het jezelf gemakkelijker te maken

Het is handig om uitstapjes vooraf te plannen zodat je minder haast hebt op het laatste moment, dus grijp elke kans aan om het leven gemakkelijker te maken door je van tevoren voor te bereiden. Zo kan je speelgoed en puzzels klaarzetten om mee te nemen. Alles wat je kan doen om het vertrek gemakkelijker te maken en te zorgen dat je niet in de stress schiet. Zo kan het roterende autostoeltje helpen als je jouw onrustige kind snel en gemakkelijk in de auto wilt zetten. Het gaat erom dat je je over één ding minder zorgen hoeft te maken en dat je kind zich veilig en geborgen voelt, omdat hij of zij merkt dat je voorbereid en ontspannen bent.

  1. Maak van autoritten een tijd om te leren en te ontdekken

Jonge kinderen kijken van nature nieuwsgierig naar de wereld en houden zich graag bezig met wat er om hen heen gebeurt. Let in de auto dus op subtiele aanwijzingen in hun gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal die aangeven waarin ze geïnteresseerd zijn of waar ze naar kijken. Tijdens het reizen kan je ze wijzen op leuke en interessante dingen die jij ziet, zoals de andere auto’s die voorbijrijden of bomen die je passeert. Het kan voor jonge kinderen een geweldig moment zijn om nieuwe woorden te leren. Door hen aan te moedigen belangstelling te tonen voor de wereld om hen heen, kunnen ze ook eventuele angstgevoelens over het autorijden van zich afzetten.

  1. Zorg ook voor jezelf!

Een van de beste manieren om voor je kind te zorgen, en vooral ook wanneer je met hem of haar in de auto zit, is ervoor te zorgen dat je ook goed voor jezelf zorgt. Zorg ervoor dat je geen enorme haast hebt, zodat je niet opgejaagd bent. Het is ook van belang dat je gegeten hebt en voor al je andere basisbehoeften hebt gezorgd voordat je met de auto weggaat, zodat ze niet merken dat je gestresst bent. Als je graag jouw favoriete muziek speelt in de auto of een kop koffie drinkt voor de reis, zal je kind merken dat je ontspannen bent en geniet van het uitstapje. Zo zullen ze van jou leren dat autoritten leuk zijn en het niets is om je zorgen over te maken. Vergeet niet dat je als ouder altijd goed voor jezelf moet zorgen, wil je voor iemand anders kunt zorgen!

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Win kaartjes voor de musical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne [winactie]

Wil jij naar Plopsaland De Panne EN naar de Sneeuwwitje musical in het Studio 100 …

Share
Share