Was Beethoven al doof toen hij ging kwartetten?

Wist jij dat Beethoven zelfs muziek schreef toen hij doof was? Hij kon niets meer horen en toch kon hij nog mooie muziek schrijven. Da’s bijzonder, toch??
Maar hij kon wel horen toen hij geboren was en toen hij bijna 7 was?
Ja, toen kon hij wel horen. Hij werd doof toen hij ongeveer zo oud was als Tom.
Das niet zo oud… Was hij doof toen hij ‘Kwartetten met Beethoven’ schreef??
Ik weet het niet, dat kunnen we misschien straks aan iemand vragen.
Of opzoeken.

In de auto op weg naar het Muziekgebouw Eindhoven vertel ik Izzy (6, bijna 7) wat ik weet van Beethoven. Wij hebben namelijk het geluk om, namens Trotse Moeders, bij de première van ‘Kwartetten met Beethoven‘ aanwezig te mogen zijn.
Vooraf had ik al de nodige informatie gekregen met daarbij een paar filmpjes op YouTube. Die liet ik aan Izzy zien en zij was matig enthousiast… Ok, ik ga wel mee, is voor haar doen echt een lauwe reactie.

Aangekomen in het Muziekgebouw in Eindhoven kan Izzy direct aan het spelen en knutselen. Er is een grote tafel waar zij een vlindermasker kan kleuren, of een eigen kwartetspel maken.
– Leuk hè mam?

In de zaal aangekomen wordt eerst het podium grondig geïnspecteerd. 4 grote borden op wieltjes, 4 violen (oké, bijna 2 violen, 1 altviool en 1 cello), 4 dozen.
– 3 kwartetten

Zodra de lichten gedimd zijn worden Izzy en ik meegenomen in een prachtig schouw en hoorspel en blijken de 4 leden van het Dudok Quartet Amsterdam ware multitaskers.
Zij spelen niet alleen Beethovens 15e strijkkwartet opus 132, maar vertegenwoordigen tegelijkertijd ieder een rol als acteur, waarbij het podium volledig gebruikt word.
In de voorstelling wordt kort door de bocht de transformatie van ei, via rups, pop naar vlinder uitgebeeld. En dit is wel heel kort door de bocht.


Want hoe mooi en knap weten deze 4 strijkers hun rol te vertolken en ondertussen te musiceren alsof het hen geen enkele moeite kostte! Het was magisch! Iedere ontwikkelingsfase kreeg een eigen sfeer, wat het podium soms tot intieme woonkamer maakte. Izzy was van het begin tot het einde betoverd.
De grapjes, het af en toe bewust heel langzaam of zelfs vals spelen vond ze het leukste en werd in de zaal ook hartelijk om gelachen. Izzy vond het top!

 

Deze voorstelling verdient echt uitverkochte zalen. Gelukkig was dit de première en zijn zij tot en met 27 mei in Nederland en België te bewonderen, zodat nog veel mensen de kans krijgen om mee te genieten. Kijk even op oorkaan.nl voor data >>>>

Tot slot.
Was Beethoven doof toen hij opus 132 componeerde??
Ja, stokdoof. Knap hè?

[Scènefoto’s: Boy Hazes]
Share

About Hanneke Genefaas

hannekegenefaas@gmail.com'
Mijn naam is Hanneke Genefaas, 43 jaar en alleenstaande moeder van Sofie van 8 en Izzy van 6. Door omstandigheden woont helaas alleen Izzy permanent bij mij. Maar gelukkig komt Sofie ook zo vaak als mogelijk. Ik werk als verpleegkundige in een mobiel nachtteam.

Check Also

nijntje-boek in Nederlands met Gebaren

Toen ik het persbericht over de uitgave van een nijntje-boek in gebarentaal las, dacht ik …

Share
Share