Het stranddagboek – Emily Henry

January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer’s block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars boek schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen hun leven voorgoed verandert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd.

Het boek in vogelvlucht

January Andrews is platzak en gedumpt door haar vriendje. Ze kan niet anders dan een tijdje gaan wonen in het liefdesnestje van haar overleden vader die het deelde met zijn minnares. January is feelgood auteur maar heeft sinds de dood van haar vader een writer’s block. Helaas zit haar agent haar regelmatig op de hielen, want er is een deadline voor haar nieuwste boek.

“Ik kon de hele dag verhaallijnen verzinnen, maar geen van alle werkten als ik zelf niet midden in het verhaal zou vallen, als het verhaal me niet als een wervelwind zou meesleuren.” – January

Haar grote rivaal Gus – Augustus – Everett blijkt in het huis naast het hare te wonen. Ze hebben elkaar in jaren niet gezien, maar studeerden ooit samen aan de universiteit. Ook Gus heeft een writer’s block en op een avond besluiten ze elkaars genre over te nemen. Zij “leent” hem het hare omdat hij zo makkelijk over de zoetsappige schrijfstijl denkt. En zij neemt de zijne over omdat het haar momenteel makkelijker lijkt zo duister en negatief te schrijven; een boek zonder happy ending.

Ze maken de afspraak dat ze doordeweeks, apart van elkaar, schrijven en dat het weekend wordt gebruikt voor educatieve doeleinden. Op vrijdag gaat hij met haar mee op onderzoeksmissie voor het boek en op zaterdag doen ze wat Gus normaal gesproken aan onderzoek verricht. Al gauw raken ze steeds meer betrokken bij elkaars leven en blijkt dat de gevoelens van vroeger niet zomaar weggestopt kunnen worden.

Recensie

Je zou toch bijna schrijver willen worden na het lezen van dit boek. Emily Henry heeft het leven van een auteur heel mooi vormgegeven zonder het idee te geven dat ze voor de makkelijke weg koos door te schrijven over schrijverschap.

Daarnaast is het ook humoristisch en moest ik regelmatig hardop lachen.

Stranddagboek is wat mij betreft een dikke aanrader! Ik heb hem nu twee keer gelezen en ik blijf hem mooi vinden. Al vanaf het eerste hoofdstuk was er voor mij geen enkele twijfel dat ik dit boek op Goodreads vijf sterren zou gaan geven en dat is niet gewijzigd gedurende het lezen. Ik had alleen wel graag gewild dat het wat langer duurde. Het boek was echt veel te snel uit.

Emily Henry heeft het schrijverschap van de twee personages mooi verweven doormiddel van prachtige, poëtische zinnen. Dat maakt dat Stranddagboek een van de mooiste feelgoodboeken is die ik de afgelopen tijd heb gelezen.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het licht van Luna Park [bespreking]

Steeds wanneer ik denk dat het onmogelijk is om een nog unieker boek te vinden …

Share
Share