In mijn kleine hart – Jo Witek & Christine Roussey [recensie]

Soms is mijn hart gelukkig, soms dapper, soms verdrietig, soms bang en soms heel trots. Mijn hart is een huis waarin al die gevoelens samenwonen. Kom je binnen?

Recensie

‘Het hart zit boordevol gevoelens.
Grote en kleine gevoelens.
Harde en stille gevoelens.
Snelle en trage gevoelens.
Mijn hart is een huis waarin ze allemaal samenwonen.’

Dit is de letterlijke tekst op de eerste pagina en ik heb het geciteerd omdat ik het niet mooier had kunnen verwoorden.

in-mijn-kleine-hart_1

Een boek over gevoelens
Het is meteen duidelijk dat er in dit boek gevoelens besproken worden. Dat maakt dit boek ideaal voor mij en mijn gezin, want over gevoelens praten is niet zo gemakkelijk als we zouden willen. Vaak keren we er onszelf van af in plaats van het te doorvoelen en te benoemen, door dit boek leren de kinderen er over na te denken en het bespreekbaar te maken.

Hartjes en andere tekens
Hartjes, hartjes, hartjes, overal hartjes. Een enorm visueel boek dat je meteen aantrekt en opgepakt wil worden, betast worden, gelezen. Maar als je denkt dat de hartjes die zich op de voorkant opstapelen ook in het boek hartjes blijken te zijn dan heb je het mis. Binnen in het boek veranderen ze in diverse andere symbolen die worden gebruikt voor het omschrijven van gevoelens. Mijn favoriet? Dat is toch wel de allereerste, de ster met een hart dat gelukkig is.

in-mijn-kleine-hart_2

Voor mijn vijfjarige zoon vind ik het hart dat woedend is wel toepasselijk aangezien hij vaak driftbuien heeft om u tegen te zeggen. Ik hoop dat dit boek hem op termijn wat duidelijker kan maken wat de gevoelens in zijn lichaam kunnen zijn en dat hij ze op die manier iets duidelijker kan aangeven.

in-mijn-kleine-hart_3

Mijn negenjarige heeft inmiddels haar eerste vriendje en hoewel er verder niet zo heel veel meer gebeurt dan handjes vasthouden en samenspelen op het schoolplein is ze wel heel erg verliefd en vol van haar vriendje. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen is het zo dat basisschool verliefdheden niet aanhouden en ik ben dan ook bang dat er een moment gaat komen dat haar hart gaat breken. Hopelijk pakt ze dan dit boek op en vertelt ze me hoe ze zich voelt.

in-mijn-kleine-hart_4

Dankzij dit boek zijn er geen moeilijke vragen nodig om ze uit te laten leggen hoe zij zich voelen, ze hoeven alleen maar dit boek op te pakken en me laten zien wat er aan de hand is. Natuurlijk zullen we er daarna over moeten (lees: kunnen) praten om ze zich beter te laten voelen, maar de eerste stap is dan al gezet.

in-mijn-kleine-hart_5

Leeftijd van ondergeschikt belang
Dit boek is eigenlijk een boek voor kinderen vanaf drie jaar en de uitgeverij zelf heeft op de website vermeldt dat het van 4-6 jaar oud is, maar mijn negenjarige dochter vindt het heerlijk om dit boek te pakken en uit voorgelezen te worden. Wanneer ik haar niet voorlees leest ze het ook wel eens zelf. Ze is gefascineerd door die prachtige hartjes die op de cover lijken te staan, maar verzinken in het boek. Het is wel duidelijk dat er heel goed is nagedacht over dit boek en daarom vind ik hem met stip het beste kinderboek dat er in de boekenkast staat. Ik kan dan ook niets anders doen dat dit boek van harte aanbevelen.

In mijn kleine hart – Jo Witek & Christine Roussey
Prentenboek, hardcover, 32 pagina’s, Oogappel – wpg.be
Dit boek is alleen te bestellen via de uitgeverij >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share