Het grote boek van Madelief

Madelief is onverwoestbaar. Vijf boeken schreef Guus Kuijer over haar en die zijn gebundeld in Het grote boek van Madelief. Je kunt erin lezen hoe ze verhuist naar een buurt in een andere stad met bijna geen andere kinderen. Alleen Robbie de Rover woont er ook; hij heeft zich verschanst in een dichtgetimmerd huis. Madelief krijgt ook een nieuwe meester. Eentje die zo gek doet dat de kinderen hem meester Cowboy noemen. En als haar oma dood is gaat Madelief bij opa logeren. Door veel met hem te praten begint ze te begrijpen wat voor moeilijk leven oma gehad heeft. Maar Madelief maakt nog veel meer mee. Ze gaat de groep van gekke Eddie bespioneren omdat Tom dat wil. Daar komen beslist ongelukken van. Maar ze vindt Tom zo tof!

Recensie
De boeken over Madelief van Guus Kuijer zijn echte klassiekers. Wat fijn om te zien dat ze nog steeds uitgegeven en gelezen worden. Een bundel met alle vijf delen is natuurlijk helemaal geweldig, dan heb je de serie in één keer compleet. Ik heb vroeger de boeken over Madelief letterlijk stuk gelezen. Eind jaren ’70 was dat, en toen waren ze hypermodern. Een gescheiden moeder die werk combineert met het opvoeden van een kind. Tegenwoordig heel normaal en geaccepteerd, maar ruim 30 jaar geleden lag dat echt nog wel anders.

Mijn favoriete deel was ‘Op je kop in de prullenbak’, waarin de avonturen van Madelief op school worden beschreven. Madelief heeft een bijzondere meester, die centraal staat in het boek. Heel aangrijpend is ‘Krassen in het tafelblad’, waarin de oma van Madelief is overleden. Madelief logeert bij opa en in het tuinhuisje halen ze samen liefdevol herinneringen aan oma en het leven van oma op. Maar ook de andere drie delen zijn stuk voor stuk fantastisch. Over kinderen die veel vrijheid hebben. Die dingen doen die dwars tegen alle conventionele waarden in gaan (want je hoort immers niet met poppen te gooien). Er spreekt begrip uit voor het feit dat kinderen soms stapelgek van ons volwassenen worden (inderdaad, van volwassenen kun je (soms) beter soep koken).

Goh, wat een juweeltjes. En wat zonde dat ik ze nog nooit uit het stof heb gevist om ze voor te lezen (of te zelf laten lezen) door onze meiden. Maar ik kan het nu helemaal goedmaken.  Het eerste begin is veelbelovend, mijn 6-jarige zit gniffelend naast me tijdens het voorlezen. De verhalen zijn kort en overzichtelijk, en daarom ook goed zelf te lezen, ook als lezen nog niet altijd even soepel verloopt. De verhalen zijn nog steeds herkenbaar voor kinderen van alle leeftijden. Tja, ik kan eigenlijk alleen maar positief zijn over Het grote boek van Madelief. Ik vind Madelief nog steeds geweldig en kan eigenlijk niet stoppen met lezen. Madelief is en blijft een held!

Wat mij helemaal deugd doet, is dat de huidige uitgave nog steeds in het vertrouwde lettertype zijn gezet en voorzien van de prachtige illustraties van Mance Post!

Het grote boek van Madelief – Guus Kuijer
jeugdboek, paperback, 408 pagina´s, Querido Kinderboek
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.
Share
Share