André het Astronautje

Screenshot 2014-04-10 at 21.17.59Kleine André vindt de maan heel mooi. Elke dag kijkt hij ernaar. Overdag is de maan grijs, maar ’s nachts is hij geel. ‘Waarvan is de maan eigenlijk gemaakt?’ vraagt hij aan muis. ‘Van diamant? Of van kaas misschien?’ André zou er weleens een hapje uit willen nemen…

Recensie

Veel jongetjes willen brandweerman worden, of vuilnisman, of, zoals mijn jongste “oliebollenman èn uitvinder”. Sommige jongetjes, zijn gefascineerd door de ruimte, het heelal, de sterren, de maan. En natuurlijk geldt dit ook voor sommige meisjes!

André Kuipers was als kind zo’n jongetje, geïnteresseerd in alles wat met de ruimte te maken heeft, en hoewel hij in eerste instantie een andere studiekeuze maakte, is hij uiteindelijk twee keer echt in de ruimte geweest. Eén keer in 2004 (11 dagen) en eind 2011 vertrok hij naar het ISS om daar ruim een half jaar te werken.

Screenshot 2014-04-11 at 09.11.32Mijn twee jongens zijn erg geïnteresseerd in de ruimte. Mijn oudste lees ik de boeken voor die Lucy Hawking samen met haar vader, speciaal voor kinderen heeft geschreven en met mijn jongste heb ik samen naar het grote avontuur van André Kuipers gekeken. De lancering naar het Internationaal Ruimtestation ISS en beelden uit de periode daar en natuurlijk live de landing weer op aarde.

Screenshot 2014-04-10 at 21.37.40Zelf vind ik ruimte en ruimtevaart ook machtig interessant en ik was dan ook vereerd om bij de opening van de NASA tentoonstelling André Kuipers en astronaut Charles Duke (die op de maan heeft rondgereden) een hand te mogen geven. Na de officiële opening ben ik nog meerdere malen terug geweest naar de NASA tentoonstelling, maar dan met de kinderen.

We hebben thuis veel boeken over ruimtevaart en het heelal, maar het eerste boek wat André Kuipers speciaal voor jonge kinderen schreef, ontbrak nog aan de verzameling. Mijn jongste zoon (7) sprong dan ook een gat in de lucht toen er een recensie exemplaar in de bus viel.

Screenshot 2014-04-11 at 09.11.55Het boek wat André Kuipers geschreven heeft heet “André het astronautje” en de prachtige tekeningen zijn gemaakt door Natascha Stenvert. Het gaat over kleine André, die samen met zijn vriendje Muis naar de maan gaat.

Wat leuk is, is dat er wel degelijk informatie gegeven wordt over de maan en over de ruimte, maar dat het vooral een verhaal is wat de fantasie prikkelt van jonge meisjes en jongetjes en hen laat nadenken en fantaseren, samen met kleine André.

Screenshot 2014-04-11 at 09.11.00Mijn jongste vond het een heel leuk boek, ging wel meteen allerlei vragen stellen en vertellen wat er niet klopte, maar werd ook meteen weer geprikkeld om andere boeken over het heelal te voorschijn te halen en te bekijken. Toch wil hij geen astronaut worden, want meer dan twee nachtjes logeren is ook nog wat te lang voor hem, maar fantaseren is ook leuk en dat heeft André Kuipers met dit boek weten te bereiken.

Nadenken over het heelal als iets wat bereikbaar is, als iets wat ieder jongetje en meisje mee zou kunnen beleven, maakt dat interesse gewekt wordt, ook al op jonge leeftijd.

André het Astronautje – André Kuipers / Natascha Stenvert
Gebonden, 48 pagina’s, uitgeverij Moon
Bestel dit prentenboek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Abel en Ad [bespreking]

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Goede vraag… mogen een eekhoorn en …