Stamboom van je familie op de PC

Wie waren mijn voorouders, wat deden ze voor de kost en hoe leefden ze? Onderzoek doen naar je eigen familiegeschiedenis is interessant. Familiegeheimen komen naar boven, vage namen uit het verleden blijken interessante mensen en kennis van je familiestamboom geeft een gevoel van verbondenheid met verloren familieleden.

De stamboom van je familie op de computer biedt een basishandleiding voor stamboomonderzoek in Nederland en Vlaanderen. Het wijst de weg in de vele informatiebronnen op dit gebied en vertelt hoe je de gevonden gegevens kunt verwerken en presenteren met het op cd-rom bijgevoegde computerprogramma Aldfaer.

Maak kennis met belangrijke bronnen als de burgerlijke stand, het bevolkingsregister, doop-, trouw- en begraafregisters, notariële en rechterlijke archieven, belastingregistratie en bronnen met gegevens over vestiging en vertrek. In het programma Aldfear neem je de gevonden gegevens op in je eigen familiestamboom. Nadat alle gegevens in Aldfaer zijn verwerkt is jouw familiestamboom klaar om geprint te worden of op internet te worden gezet.

Recensie:
Je familie… Je bent er onlosmakelijk mee verbonden en ieder lid van de familie heeft zo zijn eigen verhaal. Je ouders en grootouders daar weet je meestal wel genoeg over, maar hoe zit het met generaties daarvoor? Wie zich dat afvraagt kan beginnen met een stamboom te maken van zijn eigen familie. De eerste informatie vinden is niet moeilijk, maar naarmate je verder terug gaat in de tijd, des te lastiger wordt het. Dit boek helpt je op weg om de juiste paden te bewandelen. Waar moet je zoeken naar gegevens over je verre voorouders? Wat is de beste manier om te beginnen? Dat soort vragen worden allemaal behandeld en je krijgt naast heldere info ook zeer nuttige tips.

Achterin het boek vind je een CD-Rom met daarop het programma Aldfear dat het systeem is om je stamboom digitaal te maken. Installeren is eenvoudig en het boek begeleidt je stap voor stap met het invoeren van alle gegevens. Ook hierbij krijg je belangrijke handreikingen, zoals welke gegevens mag je wel of niet publiceren over iemand? Wanneer iemand nog leeft moet je zijn toestemming hebben. Wanneer je slechts voor jezelf een geprinte versie maakt kun je alle gegevens laten staan. Maar je moet oppassen welke gegevens je het wereldwijde web op gooit. Geen paniek, je hoeft echt geen twee versies te maken, want je kan in het programma duidelijk aanvinken welke gegevens wel openbaar mogen zijn en welke privé zijn. Op internet komen dan keurig alleen de openbare gegevens online te staan.

Wanneer je begint met het maken van je eigen stamboom, heb je een hobby waar je veel uren aan zult besteden. Het zoeken in het verleden heeft ook een spannende kant natuurlijk, juist omdat je geen idee hebt wat je tegen zult komen. Bovendien is het leuk om later aan je kinderen te laten zien hoe groot de familie eigenlijk wel niet is. Oudere kinderen vinden het wellicht leuk om je zo nu en dan mee te helpen met het zoeken naar gegevens. Voor de liefhebber is De stamboom van je familie op de computer een noodzakelijk en zeer praktisch handboek. Een compleet pakket om direct mee aan de slag te gaan.

Dit  boek verscheen trouwens eerder onder de titel Je stamboom op de computer en is nu volledig geactualiseerd.

De stamboom van je familie op de computer + CD-rom – Ronald Balhan & Rob van Drie
Informatief, paperback, 212 pagina’s, A.W. Bruna

 

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Kliederkonten

Haas wil verven. Het liefst verft hij alles in zijn lievelingskleur: blauw. “Blauwe bomen, blauwe …

Share
Share