Ontbijt – recepten en verhalen voor in de ochtend [recensie]

Ontbijten is hot. En dat terwijl het ochtendmaal in de middeleeuwen nog gold als  en teken van gulzigheid … In ‘Ontbijt’ duikt culinair journalist Mara Grimm in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer is het ontbijt als maaltijd ontstaan? Wat is er sindsdien veranderd? En waarom is het nu opeens ’the hippest of all meals’? Daarnaast gaat Grimm op zoek naar de lekkerste gerechten voor in de ochtend, vertelt ze hoe ze zijn ontstaan én hoe je ze het beste kunt bereiden.

Recensie
Het ontbijt staat bekend als de belangrijkste maaltijd van de dag, maar Maria Grimm beschrijft in het voorwoord van Ontbijt dat ze dat niet zeker weet. Ook niet na een jaar waarin ze meerdere malen per dag heeft ontbeten. Op verschillende plekken in verschillende soorten restaurants en in steeds weer andere landen. Wel is ze tot de conclusie gekomen dat het de meest vrolijke maaltijd van de dag is!

Ontbijt begint daarom met een aantal bladzijden waarin de geschiedenis van het ontbijt wordt beschreven, afgesloten met een boel vrolijke polaroid van allerlei soorten ontbijten. Ontbijt is een heel internationaal boek met recepten en ontbijten uit heel veel landen.


Eieren bijvoorbeeld, of pap- en ontbijtgranen. Het recept om zelf granola te maken vind ik interessant, juist omdat ik niet van zware en hartige ontbijten hou en me het liefst tot yoghurt en kwark met iets er doorheen beperk. Granola is een mooie afwisseling van mijn dagelijkse havermout (nee, geen pap). Voor de liefhebbers zijn de ontbijten met vis en vlees niet vergeten, noch recepten met bonen en groenten, en staat er bijvoorbeeld een full English breakfast in. Ik moet er echt niet aan denken, maar ongetwijfeld heel veel anderen wel. Gelukkig is ook de afdeling fruit onderdeel van Ontbijt.


Ook staan er allerlei soorten broodjes en sandwiches in Ontbijt, zelfs ook soepen, noodles en rijst. Zoetigheden als donuts, muffins en croissants ontbreken gelukkig ook niet in dit boek. Er staat zelfs een recept voor ontbijtkoekjes in! Lekker! Maar ook onze oer-Hollandse boterham met kaas, en dat is best leuk. Ontbijt eindigt met diverse dranken.

Opvallend is dat Ontbijt niet een standaard kookboek is met recepten. Het is vooral een beschrijvend boek, dat is geïllustreerd met recepten. Die overigens wel variëren van bekend (in ieder geval een bekende naam, zoals Eggs Benedict) tot meer verrassende gerechten zoals een ontbijtpizza.


Overigens vind ik wel dat veel ontbijtjes best bewerkelijk zijn. Bereiding last in ieder geval niet in onze doordeweekse dagelijkse routine waarin manlief en ik iedereen op tijd de deur uitwerken. Afgezien van het feit dat onze kinderen dan waarschijnlijk niet op fancy ontbijtjes zitten te wachten, vraagt dat ook om (veel) vroeger opstaan. Recepten en ideeën voor weekenden en vakanties dus! Want drankjes met alcohol passen ook niet echt in een doordeweekse dag.


De recepten zijn goed beschreven: ingrediënten (die ook goed verkrijgbaar zijn) en de bereidingswijze. Wel mis ik een indicatie van hoeveel tijd je nodig hebt voor de bereiding. Dat vind ik jammer. Al met al is Ontbijt vooral een heel afwisselend boek met voor ieder wat wils!

Op de site van de uitgever vind je vast een vijftal recepten om zelf eens uit te proberen. Ook tref je daar een link naar een inkijkexemplaar met een aantal recepten.


Ontbijt – Maria Grimm
Kookboek, hardcover, 192 pagina’s, Uitgeverij Carrera
Bestel ‘Ontbijt’ hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Heerlijke hapjes uit de hele wereld

Toen we onlangs de verjaardag van de tweeling vierden, stond de tafel weer vol met …