Zoete spruiten – 30 kidsproof recepten [recensie]

Niets is leuker dan samen met het gezin te genieten van een heerlijke maaltijd. Dan is het belangrijk dat iedereen de gerechten ook echt lekker vindt. Kinderen hebben daar andere ideeën over dan volwassenen. In Zoete spruiten geven kinderen hun ongezouten mening over wat ze wel en niet lekker vinden. Roberta gaat met die informatie aan de slag. Ze maakt gerechten die qua smaak, kleur, textuur en presentatie aansluiten bij de beleving van kinderen, maar die ook voor volwassenen aantrekkelijk zijn. En ze geeft tips – zoals samen koken – om van elke maaltijd een feestje te maken. Zoete spruiten is een vrolijk boek dat zorgt voor blije kinderen en ouders.

Zoete spruiten is hoogstwaarschijnlijk het meest gebruikte kookboek in ons huishouden. We hebben dit boek al een aantal maanden in ons bezit en we koken er zeer regelmatig uit. Het zijn veelal makkelijke recepten (die ook door kinderen klaar te maken zijn) en het gros is zelfs zo lekker dat ook onze moeilijkste eter in huis ervan smult.

Zoete spruiten heeft een mooie, prikkelende cover, leuke en sprekende foto’s in het boek en een heldere werkwijze. Een kookboek dat is voortgekomen uit het tv-programma Zoete Spruiten van 24Kitchen. In dat programma probeerden de auteurs van dit boek te ontdekken waarom kinderen bepaald eten niet lekker vinden. ‘In dit boek leer je ‘moeilijke eters’ kennis maken met nieuwe smaken en texturen en gerechten die alle zintuigen prikkelen’, aldus Jochem van Gelder en Roberta Pagnier.

De rol van ‘de kleinsten’ is groot in dit boek, hun meningen wegen het zwaarst en het mooie is dat er juist daardoor niet alleen maar lovende opmerkingen in staan. Het is een boek waarin kinderen eerlijk mogen zijn en het recht hebben iets vies te vinden.

Die eerlijkheid konden zij (maar kunnen ook je eigen kinderen) tonen door bordjes op te steken. Rood voor vies en groen voor lekker. Een papieren variant daarvan vindt je achterin het boek. Je kunt ze uitknippen en je kinderen laten aangeven of ze een gerecht lekker vinden of niet. Ik heb er voor gekozen dit in het boek te laten zitten om meerdere redenen, maar de belangrijkste is dat ik het zonde vind te knippen in een boek. Naast de bordjes kun je achterin het boek ook het oordeel van je eigen kinderen noteren voor elk gerecht.

Zelfs door het boek heel te laten kunnen mijn kinderen (11 & 6) prima aangeven of ze iets lekker vinden of niet. Sommige recepten zijn meerdere keren klaar gemaakt, zoals:

  • Mexicaanse chipssoep .

  • Woeste Worst Wrap (wrap met zuurkool, runderworst en zelfgemaakte ketchup).
  • Shaksuka (stoofgerecht met aardappel, paprika en eitjes).
  • Kip en patat with love (drumsticks met patat en goedgevulde witlofsla.
  • Roberta’s roze burgers (zalmburgers met zoete chilimayo en avocado).

  • Toffe Taco’s met Salsa.
  • Stamp in de pot met vissticks (peultjesstamppot).

Andere recepten deden het iets minder goed en vielen in de categorie: ‘snel weer vergeten’.

De meeste recepten zijn zo klaar, maar er zijn ook wat recepten die toch wel meer tijd vergen zoals de Brandslangtaart, die dat overigens helemaal waard was.


Het was een feestje om de recepten uit dit boek uit te proberen en gelukkig hebben we er nog een aantal te gaan, voornamelijk toetjes dus we zullen er nog heel veel meer plezier aan beleven, verwacht ik.

Zoete spruiten – Roberta Pagnier & Jochem van Gelder
Hardcover, 112 pagina’s, uitgeverij A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Bestel Zoete spruiten hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Met mes en stokjes

Als ik dit kookboek in handen krijg, blader ik het even door en valt mijn …

Share
Share