Mijn ervaring met een cursus EHBO aan Baby’s en Kinderen [verslag]

Lang (lang…) geleden heb ik een EHBO-diploma behaald en een aantal jaren later nogmaals de cursus gedaan omdat mijn diploma verlopen was. Dat was echt nog lang voordat mijn kindjes geboren werden en hoewel ik heus niet alles vergeten ben, nog kan handelen in acute situaties en al een heleboel kleinere en grotere wondjes bij mijn kinderen heb verbonden, vond ik al een hele tijd dat ik mijn kennis eens zou moeten opfrissen.

Goede EHBO-cursus, online of in de buurt
Op zoek naar een goede EHBO-cursus  kwam ik op de site van Edubookers. Zij hebben een keur aan cursussen overzichtelijk bij elkaar staan, zodat je goed kunt zien welke het beste bij je past. Wil je deels online, of zoek je iets in de buurt van waar je woont, je kunt het makkelijk vinden en makkelijk boeken.

Reanimeren
Ik koos voor een cursus EHBO aan Baby’s en Kinderen. Natuurlijk, ik heb geen baby’s meer, maar mensen in mijn omgeving wel en wanneer een kleintje zich verslikt, is het prettig om te weten wat je moet doen. En kinderen heb ik wel, drie zelfs, en op de een of andere manier gebeurt daar regelmatig iets mee. Ik ben benieuwd of ik bij de cursus nieuwe inzichten krijg over hoe ik daarmee om kan gaan en ik wil dolgraag opnieuw oefenen met reanimeren. Hopelijk is het nooit nodig maar toch….

 

Wat leer je bij een cursus EHBO aan Kinderen?
Na afloop van de cursus kun je een kind in veiligheid brengen, de toestand van het kind beoordelen, reanimeren, een AED gebruiken en eerste hulpverlenen bij bewusteloosheid, bloeding, brandwond, circulatiestilstand, CO-vergiftiging, ernstige allergie, hoofdletsel, huidwond, koorts en koortsstuipen, kortademigheid, letsel aan botten, spieren en gewrichten, nek- en wervelletsel, neusbloeding, tand door de lip, verdrinking, vergiftiging, verloren/afgebroken tand, verslikking, verstikking, vinger tussen de deur, vreemd voorwerp in neus en oor en vuiltje in het oog.

Maar hoe was de praktijk?
Bovenstaande alinea komt van de pagina van Eerste Hulp groep, de aanbieder die ik gekozen heb. En ik heb er geen moment spijt van gehad: de cursus was veelomvattender dan ik dacht en mijn kennis en vaardigheden waren zo verouderd dat ik oprecht blij ben met de theorie en de praktijk die ik opgedaan heb. De cursus is in twee delen opgedeeld: in de ochtend ging het met name om levensreddende handelingen zoals reanimeren en beademen, in de middag vooral over ‘oplappen’ bij allerlei soorten verwondingen. Benadrukt werd steeds waar je op moest letten en er werd ook steeds herhaald wat de belangrijkste stappen waren, zodat dat er aan het eind van de dag stevig in zat.

 

Serieus
Ondanks dat het een prettige groep cursisten was en een bijzonder leuke cursusleider, was het een hele serieuze dag. De cursusstof is erg uitgebreid en dat vraagt om een leergierige houding. De manier van lesgeven is interactief, waardoor je veel zelf gaat nadenken over situaties en ik moet zeggen dat het ook behoorlijk heftig is om te zien wat voor soort situaties er kunnen zijn en wat je dan kunt doen, of niet kunt doen…

 

Geslaagd!
De hele dag door word je ook beoordeeld. Er wordt uiteraard gekeken naar of je de handelingen, zoals reanimeren, beademen, drukverband aanleggen etc voldoende beheerst aan het eind van de dag, maar ook of je de stof begrijpt en actief meedoet. Niet iedereen slaagt automatisch (in onze groep was er helaas iemand die geen diploma heeft behaald) maar met serieuze inzet kom je een heel eind. Ik ben dat ook erg trots dat ik binnenkort mijn eigen Oranje-Kruis diploma toegestuurd ga krijgen en ga dit zeker niet laten verlopen. En binnenkort ga ik bij Edubookers op zoek naar een volledige EHBO-cursus (voor eerste hulp aan ‘grote mensen’).

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Gratis Rode Kruis thuiscursus

Behalve Trotse Moeder en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl, ben ik ook vrijwilliger bij het …