Het Nederlandse Bureau voor Toerisme (NBT) ziet een groei in vakantie: na de crisis gaan gezinnen weer meer op vakantie in 2016. Voor de vakanties in eigen Nederland wordt een groei voorzien van 2%. Dat is mooi en ook begrijpelijk, vooral voor iedereen die om welke reden dan ook zijn vakantie niet wil besteden aan een (met de kinderen!) lange reis naar en van de vakantie accommodaties. Of gewoon omdat ook Nederland met prachtige plekken en streken ook een fantastisch vakantieland is.
Wij, van TrotseMoeders.nl waren een lang weekend in Noord-Limburg. En die vakantie bewees maar weer eens hoe goed je – ook in gebieden die niet misschien in je top-of-mind zitten -fantastisch kan recreëren, uitrusten, genieten én leren! Hier ons verslag van onze ervaringen in Noord-Limburg.
We wonen (letterlijk) in het midden van het land en om naar Noord-Limburg te rijden kun je over Utrecht-Den Bosch,-Eindhoven of via Veenendaal-Nijmegen-Venray. Rijtijd nog geen anderhalf uur, maar omdat we op vrijdag reisden zijn we niet over Eindhoven, maar via Nijmegen gereden (A12, A50, A78). Vooral de A78 is een mooie rustige snelweg.
We rijden door naar de A67, om die even op te gaan naar afslag Sevenum om bij de – bij vele zeer bekende – camping/bungalow park “De Schatberg” uit te komen. Al meer dan 50 jaar een plek om te recreëren en te overnachten, of dat nu in een tent, een caravan of een – al dan niet zeer luxe – vakantiebungalow is.
We hebben een grote bungalow waar we met het gezin van 5 (plus hond!) prima in kunnen en het is zowaar jammer om er op uit te gaan want hier drie dagen uitrusten zou ook geen straf zijn. (En ja kinderen: er is WIFI!) Maar we willen het deel van Noord-Limburg verkennen wat iedereen uit de aardrijkskunde lessen kent als “De Peel“.
Het vakantiepark De Schatberg grenst aan een natuurgebied: De Peel. Onze eerste bestemming is dus het gebied waarin de veendorpen ‘Griendtsveen’ (“De Parel van De Peel” ) en ‘Helenaveen’ liggen. Nu gingen we met de auto, maar dit gebied laat zich natuurlijk van zijn beste kant zien als je gaat fietsen of wandelen. In Griendtsveen is ook een gids beschikbaar die je op plekken brengt die je zelf niet gauw vindt. En dit dorp is echt de moeite waard. Afgezien van dat de bekende schrijver Toon Kortooms hier gewoond heeft (“Beekman en Beekman“, “Help, de dokter verzuipt!”) en dat veel van zijn streekromans zich hier ook afspelen, is het een pittoresk dorpje om rond te lopen.
Het dorp is opgericht door gebroeders Griendt voor de turfstekers. Er is lang turf gestoken. Dat was in die tijd (1885 tot halverwege de vorige eeuw) een belangrijke economische activiteit, vergelijkbaar met de huidige olie en energie-industrie. Het dorp is een beschermd dorpsgezicht en op vele plekken is de geschiedenis van het turfsteken en zijn arbeiders nog goed te zien. Aan de Helenavaart ligt in het dorp een cafe/restaurant ‘De MorgenStond’.
De Morgenstond is een prima plek om even uit te rusten, de dorst te lessen of met een lekkere (streekmaaltijd) de honger te stillen. De Morgenstond dingt al jaren mee om de toppositie van beste café van Nederland. En naast de gezellige inrichting moet ook genoemd worden de voorwerpen , foto’s en documenten aan de wand die de historie van het turfsteken in dit deel van Limburg levendig maakt.
Wij hebben er met ons hele gezin gedineerd en heerlijk gegeten. Maar wat vooral met kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 belangrijk is: ontspannen gegeten, want de eigenaar Gerold van der Vrande is een perfecte gastheer die weet hoe je met een tafel met kinderen moet omgaan.
De volgende dag was een echte kinder feestdag. Eerst op de De Schatberg de faciliteiten voor kinderen verkennen (te veel om allemaal te kunnen doen en sommige zijn aan openingstijden gebonden of in het voorseizoen nog niet open): Speelkelder, Bowling, Squash, Darten, Handboogschieten, Luchtbuks-schieten, Casino, Sport- en speelpark, Natuur- en buitenbaden, Speeltuinen, Machotuin, KlimKong, Waterskibaan, Paintball. Maar vooral naar het zwembad: ieder vrij uurtje was het zwemkleren pakken en zwemmen maar.
Maar het hoogtepunt voor onze kinderen was toch het bezoek aan het Attractiepark Toverland in Sevenum, slechts drie kilometer van onze verblijf op De Schatberg. Toverland is een veelzijdig park met als voordeel een groot overdekt deel wat bij slecht weer het verblijf toch zeer comfortabel maakt en heel veel attracties voor de kleintjes onder ons. Een uitvinding was dat je toegangskaart en prijs afhankelijk is van niet je leeftijd maar je lengte!
Een compact park maar met alle top attracties die men voor een dagje voor de kinderen (en jezelf als trotse ouders) maar kan wensen: achtbanen, waterbanen, klimpark, speeltuinen, glijbanen, shows, kermisattracties. Maar het letterlijke hoogtepunt van Toverland is natuurlijk een ritje in de geheel houten achtbaar Troy: de hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux! Maar vooral de snelste! Hoe snel is goed te zien aan de foto die van trotse Moeder met zoon van 12 is gemaakt.
De volgende dag, en voor ons weekendje weg in eigen Noord-Limburg-land, de laatste dag, staat meer in het teken van educatie. Vroeg op pad naar het indrukwekkende Oorlogsmuseum Overloon. Want in dit gedeelte van Noord-Limburg (bij Venlo) is in 1944 heeft een grote veld-tankslag plaatsgevonden in het kader van de opmars van de geallieerden met als doel de rivieren de Maas en verder op de Rijn op de Duitsers te veroveren.
Met mijn oudste zoon, die erg geïnteresseerd is in de 2de Wereldoorlog, ben ik al meerdere malen in Overloon geweest maar nu worden we door de directeur, Erik van der Dunk zelf rondgeleid. Ook in de normaal voor het publiek niet toegankelijke opslagplaatsen, waar de voertuigen uit deze oorlog nog steeds door vrijwilligers worden opgeknapt en waar mogelijk weer rijklaar gemaakt worden. Dit is een museum die uitermate geschikt is om kinderen vertrouwd te maken met wat er in de Tweede Wereldoorlog allemaal in Nederland heeft plaatsgevonden.
Geen verheerlijking van het leger en de oorlog (“Oorlog hoort in een museum” zegt het museum zelf) maar zakelijk laten zien hoe de oorlogsmachine functioneert en emotioneel tonen hoe de mensen, soldaten en burgers, hebben geleden onder het oorlogsgeweld. Ik vind een bezoek aan het museum een must voor alle schoolkinderen. We zouden als overheid moeten organiseren dat alle schoolgaande kinderen van de basis scholen tenminste éénmaal hier naar toe gaan. Niet als leuk schoolreisje, maar vooral als inspirerende les over oorlog. En vergeet bij vertrek in de winkel niet het boek over de Slag bij Overloon te kopen. zeer de moeite waard.
In het verlengde van het bezoek aan het Oorlogsmuseum in Overloon, was het logisch ook een bezoek te brengen aan het daar niet ver vanaf liggende Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn. Hier liggen alle Duitse soldaten en staatsburgers die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. ze zijn dus uit heel Nederland hier naar toe gebracht. Dat zijn er bijna 38.000.
En als je je geen voorstelling kan maken van hoeveel dat er wel niet is , dan moet je zeker deze begraafplaats gaan bezoeken, waar alle gesneuvelden rij-aan-rij zo ver het oog strekt met een eenvoudig stenen kruizen zijn begraven. Los van het feit dat het hier om onze toenmalige vijand gaat, zit er ook aan deze doden bij ieder weer een bijzonder verhaal. We moeten ons realiseren dat voor de meeste van deze soldaten het meestal geen eigen keuze was om aan de oorlog deel te nemen. Maar vooral de massaliteit is indrukwekkend en markeert de waanzin van oorlogen.
Ook hier is een verplicht bezoek van onze schoolgaande kinderen aanbevolen. Wij werden rondgeleid door één van de vrijwilligers die dagelijks de begraafplaats onderhouden (het onderhoud is overigens verder officieel aan Duitsland overgedragen) in een verhaal speciaal gemaakt voor kinderen. Kinderen vinden het “heel interessant’ en “indrukwekkend”. Dit zal in hun geheugen gegrift blijven.
De laatste ‘excursie’ van deze dag brengt ons weer terug naar de natuur van Noord-Limburg: De Peel en zijn geschiedenis. Bij Deurne ligt een natuur-educatiecentrum, een zalencentrum, een terras, een restaurant en stallen “Natuurpoort De Peel“. Een prima centrum om daar vanuit de natuurwandelingen (De Peel begint aan de overkant van de weg!) en fietsroutes te beginnen. Je kunt er ook gebruikmaken van zalen en natuurlijk (bij mooi weer op het terras) wat eten en drinken. Voor de kinderen is dit een heerlijke plek om te bivakkeren omdat ze kunnen spelen in de educatieve tuin, maar vooral om in de stallen (De Open Stal) naar de hele speciale varkens te kijken.
Er worden hier zeldzame varkens-rassen gefokt (Bijvoorbeeld het Hongaarse Wolvarken!) en in stand gehouden. En de eigen varkens dienen natuurlijk ook als ‘grondstof’ voor de specifieke streekgerechten die je bij de lunch, diner of Barbecue hier kan bestellen. het lijkt mij zeer geschikt voor familie-bijeenkomsten (koffietafels), feesten en vergaderingen.
Wij hebben hier heerlijk geluncht, met voor de kinderen bijvoorbeeld gevarieerd opgemaakt stokbrood. De zelfgemaakte rauwe ham is zeer aan te bevelen.
Helaas was het iets te koud die dag voor het terras, maar in de zomer moet het er heerlijk zijn. O ja, je kunt bij Natuurpoort De peel in Deurne ook komen kleiduivenschieten!
Thuis weer in de bungalow de Trotse Moeder wat uitrusten en lezen, de kinderen weer spoorslag naar het zwembad en deze Trotse Vader met de hond naar de natuur bij Helenaveen. Je kunt daar rustig wandelen in ongekende plekken. Hier wat foto’s van de verstilde natuur. Aan deze natuurgebieden grenzen ook een paar mooi gelegen kampeerboerderijen, voor de echte kampeerders die op rust en stilte zijn gesteld.
Samenvattend onze ervaringen: je kunt voor een weekend of langere vakantie uitstekend vertoeven in Noord-Limburg. Er is voor ieder wat wils en wij hebben maar een heel klein deel van de leuke bezienswaardigheden en attracties in één weekend kunnen doen. Zie voor alle mogelijkheden vooral de website van ‘Liefde Voor Limburg‘.
Je kunt er uitstekend overnachten en een vakantieverblijf vinden. Er zijn voor de kinderen heel veel attracties, van klein tot heel groot.. Je kunt er gezellig en lekker eten en drinken.
De wandel en fiets mogelijkheden zijn onbeperkt. En er is veel historie zodat bij iedere pleisterplaats ook iets te zien, te vertellen en dus te leren valt.
Hieronder nog de diverse uitgebreidere verslagen (met foto’s) van ons weekend Noord-Limburg op een rij:
Eten bij Herberg De Morgenstond, klik hier >>>>
Vermaak bij attractiepark Toverland, klik hier >>>>
Bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon, klik hier >>>>
Lunch bij Natuurpoort de Peel, klik hier >>>>
Rondleiding op de militaire begraafplaats in Ysselsteyn, klik hier >>>>