De kleine Koffie voor Dummies

cover de kleine koffieIn dit smakelijke boekje leer je alles over koffie, de aromatische warme drank die wereldwijd zo geliefd is. Onderwerpen als de geschiedenis van koffie, koffieproducerende landen en zetmethoden komen uitgebreid aan bod. Kun je een koffie-etiket niet goed lezen of wil je gewoon weten waar je koffie vandaan komt en hoe die is gemaakt?

Recensie
De bekende ‘voor Dummies‘-serie heeft ook kleine handzame uitgaven over diverse onderwerpen, die erg leuk zijn om cadeau te geven. De kleine Koffie voor Dummies bijvoorbeeld, geschreven door Anja Wiersma (die ook De kleine Thee voor Dummies heeft geschreven). Naast theesommelier is zij ook (thuis)barista.

IMG_1408Onze wereld drijft op koffie. Figuurlijk: hoe vaak hoor je (op kantoor) niet, ‘eerst even een kopje koffie hoor …’? Maar ook letterlijk! Alleen thee is een groter handelsproduct dan koffie. De bakermat van koffie ligt in Ethiopië waar ergens rond het begin van onze jaartelling voor het eerst een drank van de bladeren van de koffieplant is gemaakt.

De kleine Koffie voor Dummies staat vol interessante weetjes over koffie. Over het ontstaan dus, van koffie, en de geschiedenis van koffie, over de productie van koffie en over de verschillende koffielanden op de wereld. IMG_1407Brazilië en Colombia kende ik wel als koffielanden, maar Vietnam of bijvoorbeeld India eigenlijk niet. Maar ach, ik ben niet zo’n koffiedrinker en heb me eigenlijk nooit heel erg in de herkomst van koffie verdiept.

IMG_1409Koffiezetten is dan ook niet mijn sterkste punt. Ik ben erg blij met de cupjes en pads van tegenwoordig, daar kan je niet zoveel aan verkeerd doen (de filterkoffie die ik vroeger zette was echt niet te drinken).

Maar ik realiseer me dat deze voor echte koffieliefhebbers uit den boze zullen zijn, ook bij mij thuis is een subtiele grens afgebakend. In De kleine Koffie voor Dummies wordt uitvoerig uit de doeken gedaan hoe je een goede kop koffie zet. Dat was een jaar of wat geleden wel handig geweest voor mij …

Wat ik verder erg leuk vindt aan De kleine Koffie voor Dummies zijn de recepten. Ik stel het erg op prijs dat er recepten zijn opgenomen om gerechten te koken waar koffie als ingrediënt gebruikt wordt (al weet ik eigenlijk niet of ik ze ooit zal toepassen). Maar vooral de tien ultieme koffierecepten doen het voor mij. Hmmm, de flat white is wel wat voor mij, of de latte macchiato (ik schreef het al, ik ben geen koffiedrinker en drink uitsluitend koffie met verhoudingsgewijs meer melk dan koffie …).

De kleine Koffie voor Dummies – Anja Wiersma
Bekijk op bol.comInformatief boek, paperback, 145 pagina’s, Pearson Benelux
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_1410

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Koffiekakker

Trotse Moeders en Trotse Vaders zijn vaak koffie-drinkers, iets wat kinderen vreemd vinden want op …