Wat doet WFP met het SAFE programma? En… hoe maak je je kinderen bewust van de verschillen in de wereld, zonder ze bang te maken?

wfp-trotse-moedersHet Wereldvoedselprogramma (World Food Programme, WFP) is een onderdeel van de Verenigde Naties dat voedsel verstrekt aan vluchtelingen, bij langdurige ontwikkelingsprojecten in de derde wereld en wanneer mensen door natuurlijke of menselijke catastrofes zonder voedsel komen te zitten.

Bovenstaande omschrijving van het WFP komt van Wikipedia, maar dekt de lading niet helemaal. Want simpelweg voedsel verstrekken zal niet op lange termijn het probleem van een tekort aan voedsel op kunnen lossen. Het Wereldvoedselprogramma heeft daarom een heleboel projecten die op langere termijn ook mogelijkheden bieden aan de mensen die het nodig hebben, om zelfstandig manieren te kunnen vinden om het hoofd te bieden aan honger en andere problemen.

WFP stimuleert vrouwen planten te zaaien

Een van die projecten is het SAFE programma. WFP’s SAFE programme volgt een holistische approach om te voldoen aan de energiebehoeften van ontheemde mensen wereldwijd. Dit wordt bereikt door middel van verschillende duurzame energie-gerelateerde activiteiten binnen het programma die zich richten op de bescherming van mens en milieu.

Het SAFE programme richt zich op het opbouwen van de veerkracht en langdurige voedselzekerheid van diverse kwetsbare groepen wereldwijd door zich te richten op de volgende doelstellingen:

Veiligheid: Verminderen van mogelijk geweld tegen vrouwen en kinderen tijdens het verzamelen van brandhout door het verstrekken van alternatieve brandstoffen en het verminderen van de hoeveelheid tijd die nodig is om het brandhout te verzamelen;
Gezondheid: Minimaliseren van luchtvervuiling binnenshuis door middel van onderwijs en het gebruik van zuinige cookstoves;
Milieu: Verminderen van de de negatieve milieu-impact die ontstaat door ontbossing als gevolg van brandhout-verzameling, evenals giftige uitstoot door het koken over open vuur met bio-brandstoffen, door het stimuleren van fuel-efficient cookstoves;
Zelfredzaamheid: Creëren van alternatieve manieren om inkomsten te genereren voor vrouwen en kwetsbare gemeenschappen. SAFE trainingcentra bieden een platform voor kennisoverdracht op het gebied van energiezuinig koken en een plek waar vrouwen leren zelf fuel-efficient cookstoves te maken voor eigen gebruik en verkoop.

Vrouw geeft les

Om een voorbeeld te geven van de effecten van het WFP SAFE programma, zijn hier de mijlpalen over de periode 2009 – 2014:

Sinds de start van het SAFE-programma in Darfur in 2009 heeft WFP in Darfur al meer dan 2,2 miljoen mensen geholpen met het veilig bereiden van hun maaltijden.

  • 442.061 energiezuinige kooktoestellen verzorgd
  • 2.732 trainingen gegeven
  • 189 trainers getraind
  • 476 institutionele kooktoestellen voor voedselprogramma’s op scholen verzorgd
  • 50 trainingcentra

WFP traint vrouwen om zelf stoves te maken

Eigenlijk weet iedereen wel, dat er nog steeds honger is in grote delen van de wereld. Maar er is zoveel ellende, vaak ook binnen gezinnen en families dat mensen niet overal meer stil bij kunnen en willen staan. Begrijpelijk. In journaals word je overspoeld met informatie over rampen, geweld en dreigingen in andere landen. Het lijkt wel alsof er nergens meer iets goed gaat soms!

Daarom is het goed dat er organisaties, zoals de Verenigde Naties, blijven monitoren hoe het wereldwijd gaat. En dat er lokale projecten zijn, zoals in Darfur, waarmee ook op langere termijn verbeteringen worden gerealiseerd. Je bewust zijn van wat er in de wereld speelt, is belangrijk. We zijn onderdeel van deze wereld en indirect hangt alles met elkaar samen. De vluchtelingen die onze kant op komen, zouden niet wegvluchten wanneer ze het goed hadden in hun eigen land. Onze kinderen zouden niet bang zijn voor oorlog, wanneer ze niet via de media al die indringende beelden zagen die voor andere kinderen de dagelijkse realiteit zijn.

Natuurlijk kunnen we niet alles oplossen. Maar we kunnen wel zorgen dat we het bewustzijn voor mensen die het niet zo goed getroffen hebben als wij, aan onze kinderen doorgeven. Maatschappelijke betrokkenheid, zowel in je directe omgeving, door bijvoorbeeld opa of oma eens te verrassen met een tekening, of bewustwording van hoe mensen in een ander deel van de wereld leven, zonder daarbij je kind(eren) bang te maken, legt een basis voor een volwassen leven waarin je kind zich ook graag zal willen inzetten voor een ander.

Voor een voorbeeld hoe je op een leuke manier het verschil tussen Nederland en Darfur duidelijk maakt, klik je hier. Daar zie je hoe we als gezin een Afrikaanse maaltijd proberen te bereiden en hoe we deze opeten >>>>

Hanna in WFP SAFE center

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Hoe maak je je badkamer kindvriendelijk?

Een badkamer inrichten als je kinderen hebt, werkt toch iets anders. Van een wastafel met …