Baron 1898 – recensie

baron-1898-recensie-trotse-moedersAvonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven.

Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Recensie
Gisteren was ik bij de boekpresentatie van Baron 1898. Op de meest passende locatie: De Efteling, met de divecoaster Baron 1898 op de achtergrond. boekpresentatie-jacques-vriens-olaf-vughts-efteling-baron-1898-copyright-trotse-moeders-vaders-1Schrijver van het boek, Jacques Vriens, las voor en gaf het eerste exemplaar aan de directeur van de Efteling. Wil je het volledige verslag van deze boekpresentatie lezen èn weten of ik uiteindelijk ook in de divecoaster ben geweest, klik dan hier >>>>

Het was stralend weer gisteren en de Efteling is zoals altijd een schitterend park om doorheen te lopen. Voor mij wel vreemd, als Trotse Moeder, om dit zonder mijn kinderen te doen, maar het gaf me wel de gelegenheid om op een aantal mooie locaties, met prachtige bloemen op de achtergrond bijvoorbeeld, of in de buurt van een ‘muziek-paddenstoel-met Bach’ te lezen in het boek.

Jacques Vriens heeft een heerlijke schrijfstijl. Op de een of andere manier krijgt hij het voor elkaar om ‘rustig’ te schrijven, maar ongemerkt gebeurt er heel veel. Je krijgt als lezer ook een goed beeld van het leven rond het jaar 1898 en zoals altijd heeft Jacques Vriens zich verdiept in de thema’s waar hij over schrijft.

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-copyright-trotse-moeders-vaders-6

Dit keer was het natuurlijk een bijzondere opdracht: de Divecoaster had een thema (de mijn, de witte wieven), maar er moest nog een ècht verhaal omheen komen. Net zoals bij Raveleijn, is het een schitterende aanvulling om een boek te hebben, naast de attractie.

En het verhaal is prachtig, sowieso goed geschreven, maar dat weet je van tevoren wanneer het en boek van Jacques Vriens is, maar het maakt dat een attractie zoals de divecoaster Baron 1898 echt gaat ‘leven’ en niet zomaar een achtbaan is.

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-copyright-trotse-moeders-vaders-4

Het boek is perfect aangepast aan de minimaal leeftijd waarop kinderen in de Divecoaster mogen. Of eigenlijk moet ik zeggen: aan de minimale lengte van 1 meter en 40 centimeter. Er komt ook liefde in voor en dat is een thema waar wat jongere kinderen nog niet zoveel mee hebben, maar wat in dit boek prachtig uitgewerkt is door Doortje en Jochem, als kind erg close en vertrouwd met elkaar te laten worden, maar ze later ieder met een ander verloofd te zien, passend in de manier waarop in die tijd met relaties omgegaan werd.

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-copyright-trotse-moeders-vaders-1

Ook de verandering van Gustave naar Baron Hooghmoed, een achternaam die hij eerst niet wil noemen uit schaamte voor de betekenis, heeft met liefde te maken. Na de pijn van een verloren liefde, kiest hij radicaal voor het met trotse dragen van zijn achternaam en gedraagt zich er ook naar.

Ook mooi uitgewerkt is hoe verwoord is hoe mensen met bijgeloof en onverklaarbare gebeurtenissen omgingen in die tijd. Er wordt niet gestuurd, iedereen kan voor zichzelf bepalen hoe het nou zit met die ‘witte wieven’.

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-copyright-trotse-moeders-vaders-3

En de vormgeving is prachtig, met illustraties door De Efteling die perfect passen bij het verhaal. Wanneer er in het verhaal ‘onder de grond’ gegaan wordt, worden de pagina’s zwart (met witte letters). Prachtig lettertype, Alles is perfect, zoals het hoort bij een combinatie van uitgeverij Unieboek en Jacques Vriens met De Efteling!

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-copyright-trotse-moeders-vaders-2

baron-1898-efteling-jacques-vriens-presentatie-verslag-olaf-vughts-trotse-moeders-vaders-2Gelukkig had ik het boek al uit toen ik thuiskwam na mijn middagje Efteling, want mijn jongste zoon (bijna 9, maar nog geen 140 centimeter), kon niet wachten om er ook in te gaan lezen. En ook hij is nu al helemaal in het verhaal verdiept!

Kortom: een aanrader! Niet alleen voor kinderen en jongeren die graag in de Efteling-attractie gaan, maar voor iedereen die een boeiend avontuur wil lezen en even in een andere tijd wil duiken.

Voor iedereen die in Baron 1898 gaan, zou het verplicht leesvoer moeten zijn, net zoals dat het leuk is om ná het lezen van het boek, in de attractie te gaan, het maakt het naar twee kanten toe een completere beleving!

Baron 1898 – Jacques Vriens
Bekijk op bol.comHardcover, 208 pagina’s, uitgeverij Van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Efteling Mens-erger-je-Niet Sprookjesboom

Als fan van zowel spelletjes als van De Efteling is het Efteling Mens-erger-je-niet bordspel van …