Geen e-sigaret onder de 18

wvs-2015De verkoop van elektronische sigaretten – met en zonder nicotine – aan jongeren onder de 18 jaar wordt verboden. Het verbod geldt ook voor de shishapen. Daarnaast is reclame voor e-sigaretten niet meer toegestaan. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De verwachting is dat deze wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet in mei 2016 ingaat.

Schadelijker dan verwacht
Uit onderzoek van het RIVM en de NVWA is gebleken dat de e-sigaret schadelijker is dan gedacht. Van Rijn: ‘Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e‑sigaretten aan hun lichaam veroorzaken. Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten en shishapennen denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af.

coffee-684067_960_720

Eisen aan verpakking en informatie
In het wetsvoorstel worden verpakkingeisen en informatieverplichtingen voorgesteld. Die regels zien voornamelijk op taken voor de industrie en meer duidelijkheid voor de gebruiker. Er komen gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen, er komen veiligheidseisen voor de producten, een bijsluiter met gebruikersinformatie en de industrie moet de schadelijke effecten onderzoeken en bijhouden.

Roken schaadt de gezondheid
Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verlagen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

steam-668449_960_720

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Wil je graag zwanger worden, maar ben je verslaafd?

Wanneer je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk het beste voor het kindje wat je …

Share
Share