Een bezoekje aan een heuse geitenboerderij [verslag]

Screenshot 2015-02-19 at 20.27.14Wat is het toch leuk om afwisselend werk te hebben! Zo was ik onlangs op uitnodiging van Kabrita op bezoek bij de prachtige geitenboerderij van de familie Drost in Lunteren (Kabrita maakt van de geitenmelk van onder andere deze boerderij baby- en kindervoeding. Wil je hier meer over weten, klik dan hier). Na heerlijk koffie te hebben gedronken met “boer en boerin” waarbij alvast een heleboel informatie werd gegeven, mochten we de boerderij bekijken.

Schoon
Wat vooral opviel was hoe schoon alles was. Sowieso ‘ruiken’ geiten minder indringend dan bijvoorbeeld koeien en varkens, maar overal zag het er keurig uit, wat een bezoek totaal anders maakte dan toen ik ‘vroeger’ als klein kind, opgroeiend in een dorp, regelmatig bij een boerderij langs ging.  Daar liepen altijd allerlei dieren door elkaar, en stonk het behoorlijk. En zowel op het erf als in de stallen was het vaak een troep.

Groot
Wat ook anders was, is de grootte van een boerenbedrijf. Waar vroeger een stal met koeien en een stal met varkens al een hele opgave was, is het tegenwoordig niet meer rendabel om op kleine schaal dieren te houden voor melk en/of slacht. De Europese regelgeving heeft het voor veel boeren lastig gemaakt om het hoofd boven water te kunnen houden.

Screenshot 2015-02-19 at 20.38.12

Wit en bont
Mooi om te zien dat boerderij Drost met de tijd mee is kunnen gaan. Het is een familiebedrijf en de vader van de huidige boer werkt nog actief mee op de boerderij. Het geiten houden is echter iets van deze generatie en ook de mix van de “standaard” witte geiten met allerlei bonte geiten is iets van de huidige boer. Zo is het runnen van een geitenboerderij ineens een stuk leuker, ook om te zien. Het lijkt veel minder op ‘massa’ door al die verschillende geiten door elkaar die er overigens erg tevreden bij leken te staan.

Screenshot 2015-02-19 at 20.53.53

Lammetjes
Er stonden ook diverse pasgeboren lammetjes (ja, een baby-geitje heet ook lammetje!) tussen de mama-geiten. Niet steeds bij hun eigen moeder, maar wanneer er gedronken moest worden en er geluid gemaakt werd door het kleintje, kwam de moeder al snel mekkerend aangelopen zodat het kleintje kon drinken. Prachtig om te zien.

Screenshot 2015-02-19 at 20.48.42

Pasgeboren
Er was ook net een lammetje geboren, lag nog helemaal nat bij de moeder. Echt nog maar nèt geboren (jammer dat ik het net gemist heb, maar ook dit beeld is nog indrukwekkend).

Screenshot 2015-02-19 at 20.41.32

Kuddedieren
Geiten zijn kuddedieren en worden dus met een flink aantal bij elkaar in een hok gehouden. Ze zijn gesorteerd op ‘fase’: drachtige geiten bij elkaar, geiten die net gelammerd hebben bij elkaar (en ook hun kleintjes mogen er nog even bij blijven). Geiten die een maand of 7 zijn mogen gedekt worden en krijgen rond hun eerste verjaardag hun eerste lammetjes, daarna geven ze dus ook melk voor de handel.

Screenshot 2015-02-19 at 21.09.44

Melkgeiten
Wanneer geiten een aantal keer gelammerd hebben en niet meer gedekt gaan worden, gaan ze weer naar een andere groep, waar ze nog steeds melk kunnen geven. Tja, en het blijft een bedrijf, dus wanneer er geen melk meer gegeven wordt, of wanneer een geitenbokje geboren wordt, kunnen deze dieren niet hier blijven en worden ze opgehaald. Deze boerderij focust zich op kwalitatief goede melkgeiten.

melkkuil-geitenboerderij-trotse-moedersMelkput
We hebben de “melkput” gezien, waar 84 geiten tegelijkertijd gemolken worden, terwijl ze lekkere brokjes te eten krijgen. We hebben uitleg gekregen over alle veiligheidsmaatregelen, zowel opgelegd door allerlei keuringsdiensten als van vader-op-zoon overgegeven, zoals het markeren van geiten met bepaalde kleuren (rood = niet melken, althans, die melk niet bij de andere melk doen).

Cyclus
En we mochten bij alle lammetjes kijken die ook verschillende stallen hebben. Eerst de stallen waar het warm is en waar ze zelfstandig leren drinken, dan de stallen waar ze wat meer rondlopen en ook hooi leren eten etc. Tot ze dus een maand of 7 zijn en de bokken er bij komen (die zitten ook in een apart deel van de stal). Drachtig zijn duurt bij een geit gemiddeld 150 dagen en dan komen ze in de grote stal, waar we de rondleiding begonnen zijn.

Screenshot 2015-02-19 at 21.05.47

Verse geitenmelk
Tot slot van de rondleiding kregen we nog een glas verse geitenmelk. Heerlijk, lekker licht en fris! “Vroeger” dronk ik wel eens melk “recht van de koe”, maar daar was ik niet zo weg van. Dit was echter echt lekker.

Screenshot 2015-02-19 at 20.56.59

Professioneel èn met liefde
Na boer en boerin Drost (en hun kinderen, die enthousiast meegingen tijdens de rondleiding en ook allerlei uitleg en demonstraties lammetje-terugbrengen gaven) bedankt te hebben, ging ik weer naar huis. Onder de indruk van de liefde die er voor dit bedrijf en voor de geiten is en voor de professionele, bijna wiskundige manier, waarop een zo hoog mogelijke kwaliteit en zo groot mogelijk rendement behaald wordt. Een heel interessante en vooral erg leuke dag! Nogmaals dank aan Kabrita en aan de familie Drost!

Schermafbeelding 2015-01-06 om 10.17.21Meer weten over Kabrita en met name over hoe er van deze kwaliteits-geitenmelk opvolgmelk en andere baby- en kindervoeding gemaakt wordt en waarom? Lees ons artikel over geitenmelk – kindervoeding hier >>>>

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Wegwijs in de voedingsjungle

Op de (mooie) cover van het boek Wegwijs in de voedingsjungle staat prominent: “gewoon gezonde …

Share
Share