Waarom baby’s in Finland in een kartonnen doos slapen

finland-doos-babyDe Finse overheid verstrekt al 75 jaar kraampakketten aan zwangere vrouwen. Ongeacht inkomen of achtergrond, iedere vrouw die in verwachting is, kan een goed gevulde doos van de overheid krijgen. De doos zelf heeft een matras in de bodem en kan als bedje gebruikt worden, zodat al decennia lang vele Finnen als baby in een kartonnen doos hebben geslapen. 

Deze traditie is er nog steeds. Veel mensen zijn er van overtuigd dat de lage zuigelingensterftecijfers in Finland daar een verband mee houden. In ieder geval geeft het iedere baby een kans op een gelijke start!

finland-grafiek

De doos bevat onder andere een matras en beddengoed voor de baby (de doos zelf kan als bedje worden gebruikt), skipakje, muts, handschoentjes en laarsjes, rompertjes en kleertjes in uniseks kleuren, nagelschaartje, borsteltje, badthermometer en andere verzorgingsmaterialen, badlaken met mutsje en katoenen luiers, fotoboekje, condooms en zoogkompressen.

Wanneer iemand de doos niet wil, kan er ook gekozen worden voor geld (ongeveer 140 euro), maar de meeste mensen kiezen voor de doos, deels omdat de waarde van de inhoud veel hoger ligt maar vooral vanwege de traditie.

finland-doos-kraampakket

 

Copyright foto van de baby in de doos: Milla Kontkanen.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Dingen die je niet nodig hebt voor je baby

Op onze website vind je informatie over alle zwangerschapsweken. En je vind er recensies over …

Share
Share