Babynamen vroeger en nu

ann-692886_960_720Mijn vader heet Jan, zijn oudste broer heet Piet en een jongere broer heet Kees. De vader van mijn vader heet ook Jan en zijn vader heet Piet. Mijn schoonvader heette Cor en mijn schoonmoeder heet Anna. Volgens mij zijn er wel meer mensen die vaders / grootvaders / ooms met deze oer-Hollandse namen hebben. Ook de aantallen Maria / Marie liegen er niet om.

Johannes, Jan, Cornelis, Maria, Johanna en Anna
Het Meertens Instituut heeft naar babynamen van toen en nu onderzoek gedaan en de tijd van de ‘moderne namen’ zoals we die nu kennen is eigenlijk nog niet zo lang geleden aangebroken. Tot 1992 stonden de namen Johannes, Jan, Cornelis, Maria, Johanna en Anna stevig bovenaan in de top 10.

Robert
De eerste naam die het lijstje van favoriete jongensnamen (Johannes, Jan en Cornelis) doorbrak was Robert. Deze naam nam in 1968 de plaats in van Cornelis.

Monique
Bij de meisjes was de eerste ‘exotische’ naam die in de top 3 kwam Monique. Deze naam zorgde ervoor dat de naam Anna naar de vierde plaats daalde.

112 jaar
Er zijn gegevens vanaf 1880. De namen Johannes, Jan, Cornelis, Maria, Johanna en Anna hebben het dus 112 jaren volgehouden (en waarschijnlijk langer, maar vóór 1880 zijn daar geen betrouwbare gegevens over). De huidige populaire namen zullen dit record waarschijnlijk niet kunnen verbreken!

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Populaire babynamen in 2022

Ieder jaar presenteert het SVB een top 10 van babynamen op basis van de aanvragen …